Győr és környéke

2016.03.13. 10:08

Aranyozott ezüst az új polgármesteri lánc Győrben - fotó

Különleges lesz az idei március 15-i díszközgyűlés Győrben. Az ünnepi eseményt a városháza megújult dísztermében tartják, ami megjelenésében a városháza 1900-as átadása utáni állapotot tükrözi majd. Most debütál az új polgármesteri lánc is, amelyről a legutóbbi, február végi közgyűlésen fogadott el rendeletmódosítást a képviselő-testület.

Hancz Gábor

 
A március 15-i győri díszközgyűlésen debütál az új polgármesteri lánc, amelynek teljes hossza 105 centiméter, elemei és az azokat összekötő láncszemek aranyozott sterlingezüstből készültek.

Egy 12 centiméter átmérőjű, a város címerét megörökítő medálon kívül Győr és a folyóvizek kapcsolatát jelképező hat hullám- elemből és 13 nyolcszögletű elemből áll. Utóbbiak a megyeszékhelyen korábban és jelenleg is meglévő tornyok, kapuk – a Fehérvári kapu, a Bécsi kapu, a városháza tornya, illetve templomtornyok – alaprajzának stilizált megjelenítései.

A Kisalföld kérdésére az önkormányzat a cserét az előző lánc rossz állapotával indokolta. A hozzá tartozó posztó alátét megnyúlt, meggyűrődött a használat során, s bekapcsolása is problémássá vált. Előfordult, hogy javíttatni kellett. "Emellett szerettünk volna megjelenésében több győri motívumot visszaidézni" – hangsúlyozta a városháza.

Az új polgármesteri lánc költségeit öt győri cég állta. Fotó: H. Baranyai E.

Az új polgármesteri lánc költségeit öt győri cég állta. Fotó: H. Baranyai E.

Az új láncot Tóth Zoltán budapesti iparművész készítette. Mintegy kétmillió forintba került. A költségeket öt jelentős helyi cég – a Nemak Győr Kft., a Qualitative Production Gépipari és Kereskedelmi Zrt., a Vill-Korr Hungária Kft., a Patent Security és az Alcufer kft. – fizette.

A korábbi jelkép egy kék, fehér és piros szalagon, valamint láncon függő, 80 centiméter átmérőjű tűzzománc medál volt. Balogh József, Győr 1989–1990 közötti tanácselnöke, 1994 és 2006 közötti polgármestere lapunknak úgy emlékezett: ez az első választási ciklusban, Kolozsváry Ernő polgármestersége (1990–1994) idején készült. Kérdésünkre azt is elmondta, hogy a rendszerváltás előtt, a tanácsi rendszerben nem használtak ilyen vagy ehhez hasonló jelképet a városvezetők.

A régi lánc sorsáról még nincs döntés, de az biztos, hogy megőrzik.

A régi lánc sorsáról még nincs döntés, de az biztos, hogy megőrzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!