Győr és környéke

2014.10.14. 13:57

Akik buktak: ők a legnagyobb vesztesek Győr környékén

A kisalfold.hu publicisztikájában az önkormányzati választások öt legnagyobb vesztesét gyűjtötte listába.

Szeghalmi Balázs

5. Morvay László, Szabó Csaba?

Biztos, hogy Morvay László és Szabó Csaba sem aludt nyugodtan a választások éjszakáján: mindketten egy-egy szavazattal veszítettek. Morvay László Győrben a 4. számú körzetben, míg Szabó Csaba Bőny polgármesteri székéért vívott küzdelemben maradt alul hajszállal. Szabó Csaba élt a fellebbezési lehetőségével, de ez a jelenlegi jogszabályok alapján  nem vonja maga után automatikusan az újraszámolást. Úgy tudjuk egyébként, hogy a helyi Fidesz elégedett Morvay László kampány során végzett munkájával, persze ha marad a dobogó második foka, akkor ez bizonyosan sovány vigasz lesz számára.

4. Jutasi Kálmán

2006 óta, két cikluson át vezette Rábapatonát Jutasi Kálmán. A fideszes polgármestert Molnár-Nagy Béla Zoltán győzte le jelentős fölénnyel, közel 61 százalékos támogatottsággal. Nem állítjuk, hogy a vereségért már postázták a politikai "selyemzsinórt" a fővárosi pártközpontból Jutasi Kálmánnak, de az tény: a választások éjszakájának egyik meglepetését szolgáltatta ez az eredmény.


Jutasi Kálmán

Jutasi Kálmán

3. Győri Jobbik

Hiába volt nagy fogadkozás és a bizakodás a választások előtt, Győrben jelenleg biztosan nem alternatívája a Fidesznek a másik jobboldali párt. Négy éve a Jobbik polgármesterjelöltje, Vörös Gyula a szavazatok 7,4 százalékát szerezte meg, most Takács Krisztián 10,8 százalékig jutott - úgy, hogy négy éve közel nem volt olyan népszerű a Jobbik országosan, mint napjainkban. Ha a baloldali jelöltek (Szabó Sándorné, Neupor Zsolt) eredményét összeadjuk, akkor közel 13 százalékkal még mindig nagyobb az MSZP-Együtt és a DK támogatottsága Győrben, mint a Jobbiké. (Pedig augusztusban a MSZP győri belharcaitól volt hangos - többek közt - portálunk is.) A Jobbik frakciója sem nőtt az előző ciklushoz képest: most is két képviselővel lehetnek jelen a győri közgyűlésben.


Takács Krisztián

Takács Krisztián

2. Juhászné Árpási Irma


1998 óta vezette a megye egyik leggazdagabb települését, Győrújbarátot, Juhászné Árpási Irma. Az utóbbi évtizedben számos botrány került nyilvánosságra. 2010-ben, három év pereskedés után született jogerős bírósági ítélet Győrújbarát most búcsúzó polgármesterének ügyében, akit néhány képviselőtársa kötelességszegéssel és határidők betartásának mulasztásával vádolt meg. Hasonlóan hangosra sikeredett 2011-ben a volt győrújbaráti jegyző menesztése a hivatalból, mint ahogy 2006-ban az egyik helyi óvodában is forrt a levegő a szülők és az önkormányzat között. Nos, egy korszak véget ért a falu életében vasárnap: Juhászné Árpási Irmát több mint 13 százalékkal győzte le Szalóki Géza.


Juhászné Árpási Irma

Juhászné Árpási Irma

1. Kukorelli László

Az önkormányzati választások előtt írtunk arról, hogy "az elemzések szerint többnyire érvényesül az úgynevezett inkumbencia hatás, azaz a hatalomban lévő polgármester által élvezett helyzeti előny". Nos, nemhogy a helyzeti előnyt nem tudta kihasználni Kukorelli László Téten, de ritkaságszámba menő verést volt kénytelen elkönyvelni egyik kihívójától, Bánfi Lajostól. Tét új polgármestere a szavazatok 74,28 százalékát kapta; ilyen támogatottságot a több cikluson át (jól) dolgozó polgármesterek is kevésszer kapnak.


Kukorelli László

Kukorelli László

Van rangsorunk a nyertesekről is

Ön szerint kik voltak még az önkormányzati választások nagy vesztesei? Írják meg Facebook-oldalunkon!

Ide kattintva tekinthetik meg, szerintünk kik voltak a vasárnapi választások legfőbb nyertesei Győr környékén!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!