Győr és környéke

2014.11.11. 18:27

A védők elvitetnék a klán ügyét

A siketek párbeszédéhez hasonlította a győrszentiváni klán ügyeként elhíresült eljárást a V. Csabát és H. Józsefet védő ügyvéd. Dr. Patócs Ilona indítványozza, hogy más megyében folytassák az eljárást.

Laczó Balázs

– Az ügyész két éve ugyanazt az indítványt nyújtja be, a védők pedig két éve kifogásolják, hogy nincs konkrét tényállás, mert annak névre szólóan el kellene tudni mondani, hogy ki, mikor, hol és mit csinált. A bíróság mégis minden alkalommal ugyanazt a hosszabbítást hozza – mondja a színesfémes áfacsalások irányításával gyanúsított V. fivérek egyikének védője.

Mint arról beszámoltunk, öt gyanúsított előzetes letartóztatását ismét meghosszabbította a törvényszék. Dr. Patócs Ilona szerint ha két éve még igaza is lehetett a nyomozás érdekére hivatkozó ügyészségnek, most már nem lehet olyan tanú, akit ne kutathattak volna fel vagy olyan bizonyíték, ami ne látott volna napvilágot.

– Ebben az ügyben az ügyészség rendszerint felsorol indítványaiban egy csomó külföldi céget és olyan ügyvezetőt, aki nem a V. családhoz tartozik. Szerepel az előterjesztésben számos kárérték és megjegyzik, hogy ezeknek a cselekedeteknek felbujtója és haszonélvezője a V. család. A „haszonélvező" kifejezést a büntetőjog nem is ismeri, számunkra pedig külön sérelmes, hogy a bíróság is belefoglalja végzéseibe ugyanezeket a szavakat. Közben konkrét bűncselekményekkel sem szembesültünk, nincs mi ellen védekezni. Úgy gondoljuk, hogy egy öt éve tartó nyomozásnál két év előzetes letartóztatásnak elégnek kellett volna lenni ahhoz, hogy elénk tárják a bizonyítékokat, ha ugyan vannak és ebben az eljárásban már semmi sem indokolja az előzetes letartóztatás fenntartását. Mindezek miatt az a véleményünk, hogy Győrben nem számíthatnak a gyanúsítottak elfogulatlan eljárásra, ezért védőtársammal kizárási indítványt terjesztettünk elő a Kúriához és a Legfőbb Ügyészséghez: kértük, hogy az eljárást más megyében folytassák – közölte V. Csabáék védője.

A Kisalföld nem tud arról, hogy a többi gyanúsított ügyvédje is nyújtott volna be hasonló indítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!