Győr és környéke

2014.11.24. 19:14

A vámosszabadi menekülteknek 1 millió forintot gyűjtöttek a pannonhalmi diákok - videó, fotók

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjai idén a vámosszabadi menekült tábor lakóinak, elsősorban a gyerekeknek vittek téli ruhákat, tanulást segítő hasznos eszközöket. A menekült gyerekek és a gimnazisták megható találkozóján a Kisalföld is ott volt.

Szeghalmi Balázs

A vámosszabadi menekülttábor szitokszó, de nem a bencés diákoknak 

A Főapátság védőszentje, Szent Márton ünnepének hetében a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjai adott téma jegyében hagyományosan jótékonysági gyűjtést szervez.

A gyűjtés apropója az a mozzanat, amelyről a szent legendája számol be: Márton lehajol a ruhátlan koldushoz, és fél köpenyét odaadja neki. Az elmúlt években a gimnazisták segítették már a kolontári vörösiszap katasztrófa áldozatait, vakokat és a tököli fiatalkorúak börtönének fogvatartottjait is.

Nehéz kommentár nélkül elmenni amellett, hogy az említett tábor megnyitása óta gyakorlatilag szitokszó Győr környékén, miközben lakói között olyan családok is vannak, akiket elüldöztek hazájukból, politikai vagy vallási nézetteik miatt váltak földönfutókká.


Videó: Cseh Róbert

"Meg szerettük volna ismertetni diákjainkat ezzel a - legtöbbünk számára szerencsére - távoli világgal"

"Nem véletlen, hogy idén a menekültek, hazátlanná válók világa volt a gyűjtés témája iskolánkban. Meg szerettük volna ismertetni diákjainkat ezzel a - legtöbbünk számára szerencsére - távoli világgal. A jótékony cselekedetek egyébként is meghatározóak az osztályközösségekben, több osztályfőnök segélykasszát alapított.

Az összegyűlő pénzből a szegénysorból érkező tanulókat támogatják a diáktársak, de arra is volt már sajnos példa, hogy tragédiák (családfő elvesztése, munkanélküliség) esetén jelentett ez az alap ideiglenes mentsvárát" – nyilatkozta lapunknak Hardi Titusz, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója.


Fotók: Cseh Róbert


Idén közel 1 millió forint gyűlt össze a diákok zsebpénzéből

Ebből az összegből a vámosszabadin tartózkodó menekülők, különösen a gyerekek téli ruházkodását és tanulási feltételeik javítását támogatták, de jutott pénz különböző játékokra, sporteszközökre és még babakocsikra is.

A csillogó szemű, táborban élő gyerekeknek végül a pannonhalmi gimnazisták egyenként adták át az ajándékokat, miközben a menekültek a maguk szerény eszközeivel olyan rajzokkal viszonozták a hasznos tárgyakat, melyeken a Szent Márton legendájában fontos szerepet játszó ludak láthatóak.

Egy családapa és kisgyerek pedig angol nyelven meg is köszönte a gimnazisták kedvességét.


Galéria kép

"Licitálni lehet többek közt olyan programokra, melyeken a tanárok is részt vesznek"

"Minden évben nagy népszerűségnek örvend a Szent Márton heti gyűjtés. Először a tanárainktól kérünk régen használt, jópofa tárgyakat, melyeket aztán bolhapiacon állítunk ki.

Árverést szintén tartunk, ahol licitálni lehet többek közt olyan programokra, melyeken a tanárok is részt vesznek, például közös horgászás.

Ezen kívül ételeket készítünk – a mi osztályunk idén gyrost, rántott húst és különböző süteményeket kínálunk –, amelyeket egymás között árusítunk.

A rendezvénysorozat részeként vendégeink voltak nigériai, koszovói és iráni menekült családok. Több mint gondolkodtató volt velük a találkozás" – mondta Kovács Bálint Szilveszter végzős pannonhalmi diák.


Galéria kép

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!