Győr és környéke

2017.04.29. 08:15

A vakokat segítő kattogók zavarják a lakókat Győrben - videó, fotók

Borsodi Erzsébet jobb szemének retináját 8, a bal oldalit 18 évesen vesztette el. A győri vak nő szerint a kattogók egyre több helyen halkulnak el. Ez nem a véletlen számlájára írható.

Szeghalmi Balázs

Borsodi Erzsébetet eddig három vakvezető kutya segítette. Korábban Mira, a fekete labrador és Speedy, a golden retriever volt a támasza, most Gesztenye. A két éves labrador 8 hónapos kiképzés után vizsgázott most sikeresen a gazdájával.


Gesztenye imád birkózni


"15 feladatot oldottunk meg és egy hosszabb útvonalon haladtunk végig. Akad pár dolog, amiben össze kell még csiszolódnunk, de már most nagyon jó kutya Gesztenye" - mondta Borsodi Erzsébet. Miközben a Belvárosban beszéltünk, egy hölgy kutyája játszott volna Gesztenyével. Ezt udvariasan visszautasította Erzsébet: a vakvezető kutyák mindig munkát végeznek gazdájukkal az utcán. "Ha hazaérünk, Gesztenye játékos énje előtérbe kerül. Imád birkózni, labdát, botot visszahozni. Sokat foglalkozom vele, hogy érezze, mennyire fontos nekem" - mondta a győri nő.


Borsodi Erzsébet a vakokat érzékenyen érintő témát vetett fel. "Azt tapasztalom a győri gyalogátkelőhelyeken, hogy az utóbbi időben egyre több kattogó dobozt halkul vagy némul el. Hasonló gondok vannak a városi buszközlekedést segítő totemoszlopokkal. Több helyen azt a választ kaptam, hogy a lakókat zavarják a hangok. Kérem, vegyék figyelembe, hogy nélkülük nem tudunk tájékozódni" - hallottuk Erzsébettől.


 


Panaszos lakók


"Főleg nyáron érkeznek hozzánk panaszok, hogy a hajnali és az esti órákban idegesítő a kattogók hangja. A látássérültek érdekében mindig a toleranciát helyezzük előtérbe a panaszt tevőnél. Elnémítás az általunk kezelt önkormányzati csomópontokban nem történt" - mondta Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke.


"A győri információs oszlopok hangerejét minden oszlopnál egyedileg, a lakóépületek közelségére való tekintettel állítottuk be" - kezdte Kuti Piroska. Az ÉNYKK kommunikációs vezetője hozzátette: a busztársaságtól senki nem kérte a totemoszlopok elnémítását. A 24 győri információs oszlop esetében naponta egy-kétszer fordul elő üzemzavar. A hibás oszlopok újraindítása csak munkanapokon történik.


 

Ha Gesztenye felágaskodik a menetrendet mutató táblára, jelzi gazdájának, hogy buszmegállóba értek. Fotók: Cseh Róbert



Jelentős költségek 


"A Magyar Közút számos megkeresést kapott, hogy a lakóházakhoz közeli kattogók zavarják az éjszakai nyugalmat. Kilenc csomópontban módosítottuk a programbeállítását úgy, hogy az esti órákban megszűnik a kattogó hang" - tudtuk meg Kósa Veronikától.


A Közút megbízott kommunikációs osztályvezetője megjegyezte: a Győr Arrabona Lions Clubbal közösen több csomópontban szereltek hangjelző készülékeket. "Az átprogramozás jelentős költséggel jár, ezért kértük a Lions Clubot, hogy az új dobozok helyszín-választásánál figyeljenek a lakókörnyezetre. Újabb panaszok esetén az átalakítás költségeit nem vállaljuk" - zárta szavait Kósa Veronika.

A vakvezető kutyák szeme


"Egyszer, ha úgy alakul, nézzetek bele egy vakvezető kutya szemébe. Olyat láthattok benne, ami az emberekből javarészt már régen kiveszett" - szól a vakvezető kutyákat méltató egyik mondás. A vakvezető kutyák világnapját minden évben április 27-én tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!