Győr és környéke

2015.04.20. 14:53

A Reflex bemutatja, hogyan jutunk az ivóvízhez - videó

Több mint 13 millió forintot nyert a Reflex Környezetvédő Egyesület, hogy bemutassa, hogyan jutunk minden nap ivóvízhez, hogyan vigyázhatunk erre a kincsünkre.

kisalfold.hu


A program vezetője, Lajtmann József és a Reflex Környezetvédő Egyesület több munkatársa ma sajtótájékoztatón beszélt húsz hónapos projektjükről, amelynek címe: Csak tiszta forrásból – vízbázis védelmi program bemutatása.

Naponta szólnak hírek arról, hogy a Föld meghatározó életfeltételei, alapelemei közül a legnagyobb veszélyben az ivóvíz van. Bár a Föld felületének háromnegyedét víz borítja, de ennek csupán 0,3 százaléka használható ivóvízként.

Magyarország szerencsés helyzetben van, mert felszín alatti vízkészletének természetes utánpótlása jelentősen meghaladja a fogyasztást.


Tennivalónk ennek ellenére van: az ésszerű és takarékos vízhasználati módok megismertetése mellett a vízkészlet tisztaságának megőrzése a jövő nemzedékek számára.

Másfél évtizede a Reflex Környezetvédő Egyesület aktív civil közreműködő az Európai Unió Víz Keretirányelvének széleskörű bemutatásában és végrehajtásában. A felszíni és felszín alatti vizek jobb ökológiai állapotának elérését kitűző direktíva alapján hazánkban jelenleg készül az úgy nevezett Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv 2. Előkészítő anyagai nyilvános véleményezésre az interneten elérhetőek.

A Reflex Egyesület a Norvég Civil Támogatási Alap jóvoltából a helyi lakosság vízvédelemben való részvételének elősegítését tűzte ki feladatának. A sokszínű tevékenységek a települési önkormányzatokat, az oktatási intézményeket és a civil szervezeteket szólítják meg. A projekt keretében többek közt tájékoztató füzet készült kicsiknek, Csip-csup csepp címmel.

A mintaprogram az alsó-szigetközi (dunai parti szűrésű) és a pápai kistérség (bakonyi karszt) meglévő és távlati vízbázisain lévő községeket és városokat érinti. Ezen munkáik szükségességét alátámasztja, az a tény, hogy hazánk egyik legjelentősebb természeti kincse a kiváló minőségű vízkészlete.

www.reflex.gyor.hu
http://reflexegyesulet.hu/
http://www.kornyezetvedok.hu/vgt/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!