Győr és környéke

2019.03.26. 19:53

"A 9,7 millió függő országa vagyunk" - Zacher Gábor Győrben tartott előadást

Bármikor abba tudom hagyni - ámítjuk magunkat, pedig mindannyian több-kevesebb függőséggel élünk, s tesszük velük egy időre elviselhetőbbé mindennapjainkat. A kérdés, hogy milyen áron.

Gyurina Zsolt

Szelfik, telt ház és tapsvihar: sztárként fogadták kedden Győrben Zacher Gábor toxikológust. Az Apáczai-kar mellett működő Szocproj Alapítvány szervezte eseményre főleg szociálpedagógus-, szociálismunkás-hallgatókat vártak.


"A 9,7 millió függő országa vagyunk" - nyitott egy hatásos mondattal Zacher Gábor, aki kétórás előadásában függőségeinkről beszélt: gyógyszerekről, drogokról, sorozatfüggőségről és a közösségi médiáról, az internet hatásáról. (A Zacher Gáborral készült interjúnkat később olvashatják lapunkban.)


"Egy mélyszegénységben élő családnak eljutni az alsó-középosztályig 220 évbe telne" - jelentette ki az előadó: tudomásul kell venni, hogy bizonyos társadalmi rétegeknek az élet elviselhetőbbé tételét szolgálják a függőségek.

Zacher Gábor élvezetes, szókimondó, ugyanakkor sok problémát tartogató jövőt felvázoló előadást tartott. Fotó: Mészáros Mátyás

Zacher Gábor élvezetes, szókimondó, ugyanakkor sok problémát tartogató jövőt felvázoló előadást tartott. Fotó: Mészáros Mátyás

Elhangzott, hogy hazánkban 90 ezer nyugtató- vagy altatófüggő van, mert a tünetek enyhítése folyik, nem a megoldás keresése. (Kedd délután a soproni egyetemen Zacher Gábor Droghelyzet 2019 címmel tartott előadást.)


A sorozatfüggőségről szólva az előadó kifejtette, hogy az átlagmagyar naponta öt órát néz televíziót, méghozzá jórészt sorozatokat. "Egy társadalmi rétegnek ez a túlélés szempontjából életbevágó: hogy el tudják felejteni azt a pszichoszociális gettót, amiben élnek" - hangzott el.


Ezt követően a közösségi média, az internet került terítékre. "Kábítószert, alkoholt, cigit nem adunk a gyermek kezébe, ez természetes. De hogy állunk a telefonnal?" - tette fel a költői kérdést Zacher Gábor.


A magyar fiatalok szabadidejükben túlnyomórészt tévéznek, csetelnek, a közösségi médián lógnak a telefonjuk rabjaként. Ma már a szakemberek tényként kezelik, hogy az online világ a kábítószerrel megegyező függőséget okoz.


"A magyar fiatalok egynegyede függő, az IGeneráció 30 százaléka érzi magát magányosnak (az 1995 után születettek az IGeneráció - a szerk.). A közösségi média megszüntette a magánéletet" - hívta fel a figyelmet az előadó, aki kifejtette, hogy a megoldás nem az elzárkózás, hanem a keretek kijelölése és az interneten kívüli élet megteremtése.

Illusztráció: Pixabay

Illusztráció: Pixabay

Kommunikációs szakadék van a szülők és utódaik között, nem látunk bele a gyerekeink életébe, elemezte Zacher Gábor, aki azt tanácsolta, hogy legyünk naprakészek abból, mi érdekli ma a fiatalokat.


A gyorsan változó világ kihívásaira még nincsenek válaszaink - mondta. Amit tehetünk, az nem több, minthogy gyermekeinknek példát mutatunk és értékrendet adunk.


Megkérdeztük olvasóinkat


Molnár Renáta, gyógypedagógus-hallgató:


- Mindenkit érint a téma: egy volt osztálytársam például Xanax-függő volt. Segíthet az önkontroll és esetleg az, ha mással, valami egészségesebbel - mint például a futás - váltunk ki egy függőséget.


Faragó Zsombor, szociálpedagógus-hallgató:


- Körmenden egy barátom tíz órákat töltött a számítógép előtt, végül sikerült rábeszélnünk, hogy menjen el tanulni és szakadjon ki abból a világból.


Barta Nóra, tanító szakos hallgató:


- Túlzásba visszük a posztolást, a netes játékokat, de jó, ha azzal is tisztában vagyunk: az internetnek számos áldása is van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!