Győr és környéke

2019.01.14. 08:00

50 milliárd jut a mellékutakra - térkép

Győr-Moson-Sopron megyében 19, Komárom-Esztergomban 17 kilométer alsórendű útszakasz újulhat meg idén a Magyar Falu Programból.

Hancz Gábor

A kormány tavaly döntött a Magyar Falu Program elindításáról, amelyre idén 150 milliárd forintot szán. Ebből 25 milliárd forint jut a falusi csokra, amelynek lényege, hogy nagyobb támogatást kapnak azok a családot alapító fiatalok, akik olyan kistelepülésen teremtenének otthont maguknak, amelynek lélekszáma az országos átlagot jelentősen meghaladó mértékben csökkent az elmúlt 15 évben. Emellett 75 milliárd forint áll rendelkezésre jellemzően az önkormányzatok, kisebb részben az egyházak infrastrukturális fejlesztéseinek támogatására. A maradék 50 milliárd forintot mellékutak rekonstrukciójára szánják. Idén 430 kilométernyi útszakaszt újítanak fel, az erről szóló kormányhatározat nemrégiben jelent meg a Magyar Közlönyben. Győr-Moson-Sopron megyében t szakasz újul meg 19,3 kilométeren. A legrövidebb a pannonhalmi Dózsa György utca polgármesteri hivatal előtti 350 méteres része, a leghosszabb pedig a Lipót és Püski közötti borzalmas állapotban lévő út, amelyet több mint öt kilométeren tesznek rendbe.

Kattintson a térképre a nagyobb méretért!

Térképünkön láthatják, hogy Ágfalva, Kapuvár, Osli, Szany, dervár, Ásványráró, Nyalka és Táp térségében is lesznek beruházások.


Komárom-Esztergom megyében hat szakasz szerepel a kormányhatározatban, amelyek együttes hossza 16,8 kilométer. Felújítják a Zsámbék–Bajna utat a Gyermelyi Zrt.-től Bajna irányába 4,1 kilométeren, a Dorog–Úny–Tinnye utat Csolnokon, a Nyergesújfalu–Bajna utat Bajót déli határától Bajna felé 2,3 kilométeren, a Nagyigmánd–Szák utat Szákszend déli részétől a 8135-ös útig, a Kisbér–Veszprémvarsány utat Bakonyszombathelytől Kisbér irányába 2,6 kilométeren, valamint a Várgesztes bekötőutat Környe déli határától Vértessomló irányába 2,2 kilométeren.

A kormányhatározatban az idén felújítandó utak között szerepel a Sopronból Ágfalvára vezető is. Fotó: Magasi

A kormányhatározatban az idén felújítandó utak között szerepel a Sopronból Ágfalvára vezető is. Fotó: Magasi

Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern településekért felelős kormánybiztosa, Rábaköz és Sokoróalja országgyűlési képviselője a Kisalföldnek elmondta, hogy a szakaszok kiválasztásánál négy tényezőt vettek figyelembe: a forgalom nagyságát, az út állapotát, a legutóbbi felújítás idejét és azt, hogy mennyien használják munkába, iskolába járásra. Hozzátette: azoknál a beruházásoknál, amelyeknél megvannak, esetleg nem szükségesek tervek, engedélyek, idén március-áprilisban kezdődhet a munka, amelyeknél pedig tervek készítésére is szükség van, őszre húzódhat a kivitelezés. A cél, hogy mindegyik beruházás befejeződjön idén.


A politikus hangsúlyozta, hogy jövőre a Magyar Falu Program keretében az 50 milliárd forinton felül a Falusi Útalap várhatóan 20–30 milliárd forintjából is újítanak fel mellékutakat. Ezt az útalapot az e-útdíj-bevételből és az autópálya-matricák árából töltik fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!