Győr és környéke

2019.08.06. 08:51

Kisalföld Kenyere - Milyen kenyeret együnk?

A legfinomabbat keressük a hagyományos és a reformízek választékában.

Rimányi Zita

Pénteken tettük közzé első felhívásunkat, melyben arra biztatjuk olvasóinkat, jelöljenek terméket az év kenyere versenyre. Ma már színes a kínálat, nehéz a választás. A dietetikus szerint érdemes minél hagyományosabb módon készült kenyeret választani. Teljes kiőrlésű gabonaszemekből készültet, tartósítószer, adalékok és extra állományjavítók nélkülit.

Jóízű vetélkedés vár ránk címmel múlt pénteki számunkban hirdettük meg az idei Kisalföld Kenyere kampányt. Azokat keressük, amelyeket olvasóink leginkább szeretnek. Sokan ragaszkodnak a hagyományos fehérhez, közben bővül az újdonságok köre. Erről Mengné Krassói Adrienn dietetikust kérdeztük.


– Az utóbbi évtizedekben rendre felkapott lett egy-egy kenyérféle. Felidézné, hogy alakult a kenyérdivat?


– Őseink teljes értékű kenyereket készítettek, a liszt tartalmazta a gabona csíráját, héját, a magot is. Aztán egyre finomabbra őrölték a lisztet, elterjedt a ma is legnagyobb mennyiségben fogyasztott fehér kenyér. Aztán az egészséges táplálkozást népszerűsítő trendek hatására újra előtérbe került a teljes kiőrlésű, a barna, a félbarna, a rozsos és a rozskenyér is. Manapság pedig a mentesek a divatosak, a szénhidrátcsökkentettek és a maglisztekből készültek.


– Arra is figyelni kell, mit tartalmaznak az éppen divatos kenyerek. Ezek mind egészségesebbek, mint például a fehér kenyér?


– Alapesetben a kenyér valamilyen lisztet, azaz őrleményt, sót és vizet tartalmaz, állagát kovásszal, élesztővel javítják. A fehér kenyér helyett érdemes a teljes kiőrlésűeket előnyben részesíteni. Nagyobb arányban tartalmaznak élelmi rostot, ásványi anyagokat, vitaminokat. Jó hatással vannak az emésztésre, elősegítik a megfelelő bélműködést. Az olajos magokkal dúsított kenyér is hasznos tápanyagokat tartalmaz. A gluténmenteseknek a cöliákiások körében van jelentőségük.


– Milyen élettani hatása van a kenyérnek, ha gabonaféléből készül, és milyen akkor, ha a gabonát mással helyettesítik? Rizzsel, útifűmaghéjjal, gesztenyeliszttel..


– Ha teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret fogyasztunk, az teljes értékű tápláléknak számít, szénhidrátban gazdag és fehérjét is tartalmaz. A rizslisztből készült kenyér gluténmentes, fehérjetartalma alacsonyabb. A maglisztekből készült kenyerek is gluténmentesek, alacsonyabb a szénhidráttartalmuk, viszont általában magasabb a kalóriatartalmuk, kivéve, ha magliszt zsírtalanított változatát használták az elkészítéskor.


– A barna kenyér tényleg sokszor nem is teljes kiőrlésű, csak barnára színezett?


– A valódi barna kenyér színét a gabona csírája és héja adja, de sokszor a barna kenyereket csak karamellel színezik, ennek élettani hatása a fehér kenyéréhez hasonló.


– Van a közízlésben nosztalgia a fehér kenyér és a házikenyér iránt. Jó ez?


– Sokan ma is kizárólag fehér kenyeret fogyasztanak, megszokásból, az íze vagy az ára miatt. Érdemes ezen a nézeten változtatni, de persze fő a változatosság és a mennyiség.


– Mire figyeljünk, ha egészséges kenyeret szeretnénk választani?


– Érdemes minél hagyományosabb módon készült kenyeret vásárolni, teljes kiőrlésű gabonaszemekből készültet, tartósítószer, adalékok és extra állományjavítók nélkülit. Változatos a kínálat, mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelőt.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!