Győr és környéke

2019.07.31. 10:45

Eszter és Zsuzsa nővér, valamint Aliz, a fügés kutyus várja az egyetemista lányokat a szervita kollégiumban Győrben

Talán a kelleténél kevesebben tudják, hogy Győrben a nagy egyetemi kollégiumok mellett kisebb diákotthonok is várják a hallgatókat.

Széchenyi-egyetem

A szervita nővérek is adnak szállást egyetemista lányoknak. A korábbi Szervita, most Árvaház utcában 32 férőhelyes kollégium fogadja a jelentkezőket, amelynek kápolnája a boldoggá avatott Apor püspökhöz kötődik. Az a nyugalom, szeretet, mosoly hatja át az épületegyüttest, ami a nővérek tekintetéből is árad.

Eszter nővér Alizzal a kollégium kertjében. - Fotó: Májer Csaba József

Győrbe még Apor Vilmos győri megyés püspök telepítette le a szervita nővéreket 1942-ben. Ő vette az első ezer téglajegyet is az újvárosi „Mindenki kápolnája" építéséhez, és ő is szentelte fel. A nővérek hátrányos helyzetű gyermekeken segítettek. A szocializmus évtizedeiben is fenntartották a kápolnát, a rendszerváltozással párhuzamosan pedig újra életet leheltek a mellette lévő épületekbe. Az akkori vezető, Petra nővér egyik testvére Amerikában szervezett gyűjtést, másik, Darnózselin élő testvére pedig az építkezésben, bővítésben segített a csapatával.


Amikor még nem is volt kész a felújítás, már jelentkeztek az első lányok, hogy szeretnének ott lakni. Ez is segítette a döntést, hogy egyetemi lánykollégiumot nyissanak a szervita nővérek. A kápolna mögötti, tizenkét férőhelyes szárnyat zenészháznak hívják, hiszen a Művészeti Kar diákjai szokták belakni, a másik épületben húsz egyetemista lánynak tudnak kollégiumi ellátást biztosítani. Vannak évek, amikor „saját" vonósnégyesük is van, máskor zongorista növendékek játékában gyönyörködhetnek.

Apor Vilmos szentelte fel 1942-ben a "Mindenki kápolnáját"  - Fotó: Májer Csaba József

 

Egyházi, keresztény kollégiumként működünk, de minden évben vannak olyan lányok is, akik nem vallásosak. Sok olyan követelmény nincs, amit ne tudna teljesíteni egy akár nem hívő lány is. Évente kétszer-háromszor tartunk közös összejövetelt. Nyitásként van egy ismerkedési est, azután advent idején szoktunk meghívni egy atyát, aki elmélkedést tart. Ilyenkor szentmisével ünnepeljük az együttlétet, ahol a lányok szoktak zenélni, gitározni, énekelni. És Szent József, a kollégium védőszentjének ünnepén tartunk még közös összejövetelt. Tehát nincsenek olyan kötelezettségek, amik miatt egy nem hívő ne tudna idejönni. Nem kötelező a szentmiselátogatás sem, amire egyébként ősztől szerda reggelenként és szombat délutánonként várjuk a híveket a kápolnába"

– mondja Holy Eszter nővér, a kollégium vezetője. Jelenleg ketten szolgálnak itt Zsuzsa nővérrel. Persze Alizról, a berni pásztorkutyáról sem szabad megfeledkezni, aki azonnal harci kutyává válik, és pitbullnak hiszi magát, mihelyt meglát egy férfit, de azért a kertben álló hatalmas fügebokor termésével talán le lehet kenyerezni. A lányokat nagyon szereti, velük nagy barátságban van, hálás fogyasztója a megmaradt ételeiknek.

Egy albérlettel szemben az ár lehet nagyon vonzó, hiszen várhatóan idén tizenötezer forint lesz a havi kollégium díj. Amikor eljönnek hozzánk, a környékbeli szegény családok látványa néhány jelentkezőt elbizonytalanít, és van, aki már útközben elmenekül, viszont aki nem riad vissza, és becsönget hozzánk, az be is szokott költözni. Hiszen barátságos, családias, csöndes és élhető a kollégium. Szeretnek itt lenni a lányok. Ugyan már egyetemisták, nagyon elfoglaltak, későn érnek haza, de az igényeiknek megfelelően olasz nyelvi tanfolyamot indítunk, segítünk a felkészülésben az angol nyelvvizsgára, tartunk filmvetítéseket. Lelki támaszt is igyekszünk adni, akinek erre szüksége van. Beszélgetünk gondjaikról, örömeikről, útkereséseikről"

– mondja Eszter nővér, aki korábban tíz évig dolgozott gyermekotthonban, sok tapasztalata van fiatalokkal kapcsolatban. A másoddiplomája szociálpedagógia, és az életben sok mindent tapasztalt, látott, szívesen segít a lányoknak kérdéseikben, nehézségeikben.


A nővérek szállása az első, a lányoké a második emeleten van. Voltak olyan kollégisták, akik minden alkalommal részt vett a nővérekkel a zsolozsmán, együtt imádkoztak velük, jártak szentmisékre. A nővérek az előbb említett, környékbeli szegény családok gyermekei közül is többet ismernek, akik olykor odaszaladnak egy ölelésre, röplabdázni, vagy segíteni a locsolásban, fűnyírásban.


A kollégistákkal általában a diploma megszerzése után is megmarad a kapcsolat. Eszter nővér például tavaly szervezett zarándokutat Olaszországba, oda is többen elkísérték. Nemsokára közösen nézik meg az Egri csillagokat is például. Az egyik lány pedig, aki a Hittudományi Főiskolára jár levelező szakon, továbbra is itt szokott megszállni. Van, aki már házas a volt kollégisták közül, van, aki még keresi az útját, de a nővéreknél mindig meghallgatásra találnak.

Holy Eszter nővér az egyik kollégiumi szobában. - Fotó: Májer Csaba József

A szervita nővérek a Fájdalmas Anya Szolgálói, kongregációjuk anyaháza Firenzében van. Missziós területként jelen vannak Chilében, Kolumbiában, Indiában és Magyarországon. Ahogy a Szűzanya kitartott szent fia mellett, azzal az együttérzéssel szeretnének a szervita nővérek is ott állni a szükséget szenvedők mellett. A szervita rendet hét firenzei gazdag kereskedő alapította a XIII. században, miután hátrahagyták világi életüket. Együtt is avatták őket szentté. Mindannyian hozták magukkal a karizmájukat, és a rend azóta is sokféle területen szolgál. (A kollégium iránt érdeklődők hívásait a 96/542-183-as telefonszámon, illetve a [email protected] e-mail címen várják.) (x)


Cikkünk a Széchenyi-egyetem és a Kisalföld között létrejött megállapodás részeként jelent meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!