Győr és környéke

2019.06.26. 21:42

A győri és a pannonhalmi bencés gimnázium Magyar Örökség díjat kapott

Magyar Örökség díjat kapott a kommunizmus idején is működő nyolc hazai katolikus gimnázium. Köztük két patinás megyei egyházi iskola.

kisalfold.hu

Június 22-én a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében vehették át a debreceni Svetits-, a budapesti Patrona-iskolát, a győri és a pannonhalmi bencés gimnáziumot, a budapesti és a kecskeméti piarista gimnáziumot, valamint az esztergomi és a szentendrei ferences gimnáziumot méltató díjat.


A Boldogasszony Iskolanővérek beszámolója szerint "június 22-én mi, a Boldogasszony Iskolanővérek együtt ünnepelhettünk a bencésekkel, a ferencesekkel és a piaristákkal, ugyanis a rendszerváltás után harminc évvel váratlan megtiszteltetés ért bennünket". 


"Ettől a naptól kezdve a nyolc katolikus gimnázium nevét az Aranykönyv őrzi" – hangzott el, amikor Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök és Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány elnöke kezéből átvették a jelenlegi iskolaigazgatók a díszoklevelet (Svetits: Bártfay M. Katalin SSND, Patrona: Rubovszky Rita, Pannonhalma: Juhász Laczik Albin OSB, Győr: Tóth István Konstantin OSB, Budapest: Horváth Bálint, Kecskemét: Mikulás Domonkos, Esztergom: Szánthó Gellért, Szentendre: Bécser Péter Róbert OFM.)


Jelen voltak néhányan a szerzetesrendek képviselői is: Jelenits István piarista, és Zarándy Kleofás ferences. Tőlünk egykori iskolaigazgatóink: Caritas, Eszter, Irén és Erzsébet nővér, a tartományfőnöknő, Lobmayer M. Judit, valamint a "nagy nemzedékből" Adéla, Emerica, Szaniszla, Krisztina és Paulina nővér.


A laudációt Korzenszky Richárd emeritus tihanyi perjel fogalmazta meg, aki diákként, később szerzetestanárként és igazgatóként Pannonhalmán maga is részese volt annak az időszaknak, amelyről megemlékezett. Bővebb részleteket a Magyar Kurír honlapján olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!