Győr és környéke

2019.05.06. 09:00

Könyvmegállótól határvágtáig

Mosolyt fakasztó apró változtatásokkal szépítik falujukat a börcsiek és nagy terveket is fontolgatnak e téren. Törekvésük jó példája annak, hogyan tehetünk sokat egyszerűen saját környezetünkért, közérzetünkért.

Rimányi Zita

Szalmabálákból építette meg az animációs filmekből ismert minyonokat, fémhordóknak rajzolt arcot, könyvmegállót, azaz a buszmegállóban minikönyvtárat hozott létre. Farönkökből kisvonatot, autógumikból óriáshernyót állított össze és a pulcsis fa, a húsvéti tojásfa, karácsony előtt egy piros Trabant feldíszítésének ötlete is Sándorné Giczi Klárától származott. Ahogy az is, hogy a polgármesteri hivatal falára került térképen jelöljék a településrészek régi elnevezéseit és mezítlábas parkot alakítsanak ki. Az ügyes kezű börcsi hölgynek már annyi kezdeményezése kíván folytatást, hogy nem győzné egyedül, barátaival a feladatvégzést. Ezért is alakult meg a Börcsi Faluszépítő és Kulturális Egyesület.

A falutakarító akcióban gyerekek is részt vettek. Összesen mintegy százötvenen gyűjtötték az eldobált szemetet.


– Pályázati lehetőségekkel is élhetünk ezután, olyan támogatásokat igényelhetünk, amikhez szükséges az egyesületi forma. Jó érzés, hogy többen mellém álltak. Rendezvényeinken már számíthattunk az egyesületi tagokra – mondta el Sándorné Giczi Klára, aki az elnöke lett a civil szervezetnek. Az alelnök Inotai Zoltánné, a titkári feladatokat Vargáné Király Anna vállalta. Nemrégiben már az egyesület elevenítette fel a tájházzal együtt a vödrös locsolás hagyományát. Csatlakozott az önkormányzat szemétgyűjtéséhez, amiben mintegy százötvenen vettek részt. A jó hangulatú falutakarítás révén tisztább lett a község, leginkább pedig azt szeretnék, ha az akció mindenkit arra ösztönözne: oda tegye a hulladékot, ahova kell.


Most az egészségnapra készülnek, aminek keretében ezúttal terepfutóversenyt is szerveznek. A Börcsi Határvágtára már több mint százan jelentkeztek, a mezőny május 11-én tíz órakor startol el. A négy és fél kilométeres táv útvonala a Rábca-ölelésben fekvő falu határában szép természeti értékek mentén vezet. Ezzel a programmal is a közösséget erősítik, a települést népszerűsítik, hírnevét növelik. S a lengyel testvértelepülési kapcsolat eseményeibe is több helybelit akarnak bevonni. Sándorné azt szeretné megmutatni: nem csak nagy összegekből lehet látványos változást elérni. Szerinte fontosak a mosolyra fakasztó apró dolgok, amik miatt a börcsiek érezhetik, jó településükre hazamenni. Később, a személyi jövedelemadók egy százalékainak felajánlása révén nagyobb tervbe is belevágnának: elhagyatott helyi épületet tennének rendbe. Klára hálás azoknak, akik eddig segítették, és azoknak is, akik mostanában álltak mellé. „Csak együtt megy" – állítja.


Belépett az új egyesületbe Rácz Róbert börcsi polgármester is. Szerinte egy-két ember lelkesedésén múlhat egy jó kezdeményezés elindítása, de az a legjobb, ha többen együtt folytatják. Úgy véli, a faluszépítő tevékenységet is így bővíthetik ki. Meggyőződése, hogy az eddigi ötletek sokaknak tetszettek, szívesen figyelték Sándorné munkáját, de többen szerettek is volna már csatlakozni hozzá. Most az egyesület révén ez könnyebb lesz és könnyebben találnak segítőket egy-egy akcióhoz. Várják továbbra is azokat, akik hozzájárulnának ehhez a munkához. „Több kéz még több sikert érhet el, több ötlet születhet" – fogalmazott a faluvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!