Győr és környéke

2019.05.27. 09:00

Akkreditálták Magyarország első online nyelvvizsgáját

Két nyelven, hat városban érhető el május eleje óta. Régiónkban egyelőre csak Győrben.

D. Pusztai Andrea

Az iTOLC nyelvvizsgarendszer alapjaiban más, mint a hagyományos vizsgák. Semmi nyelvtan, csak kommunikáció, elsősorban a Z és az Y generáció igényeire szabva. Uniós támogatással, magyar fejlesztéssel készült és államilag elfogadott bizonyítványt ad angol és német nyelvből.


– Az iTOLC száz százalékban digitális nyelvvizsga, minden a négy készséget, az olvasott szövegértést, az íráskészséget, a beszédkészséget és a hallott szövegértést is számítógépalapon méri – mondta a Kisalföldnek Egyed Bernadett, az iTOLC nyelvvizsgaközpont vezetője. 


– A fejlesztés során a cél a lehető legpontosabb mérés volt, amit nem torzít például, ha valakinek nehezen olvasható az írása. A szövegértésnél mindenkinek saját fejhallgatója van és maga időzíti, mikor játssza le másodszorra a hanganyagot. A beszédkészség vizsgarész igazán érdekes, ott sem vizsgáztatókkal szemben ül a vizsgázó, hanem a számítógéppel. Három feladat van, az első egy monológ. A gép ad egy témát és négy szempontot a kifejtéshez. Egy perc felkészülés időt követően indul el a hangfelvétel. Aztán jön egy interjú, a program kérdez, a vizsgázó pedig elindítja a felvétel gombot és rögzíti a saját válaszát. A harmadik feladat társalgás. A vizsgázó egy videót lát, amelyben két ember beszélget. Ebbe kell bekapcsolódni az előző szisztéma alapján.


Egyed Bernadett elmondta: jelenleg hat akkreditált vizsgahely van az országban, a fővárost követte Győr, aztán Székesfehérvár, Szolnok, Zalaegerszeg és két napja Salgótarján. A tervek szerint év végére minden megyeszékhelyen nyitnak egyet. Nagy az érdeklődés, Győrben a Katedra Nyelviskolában már közel félszázan tesztelték a tudásukat, ezekben a napokban zajlanak az első éles vizsgák.

 

A győri Katedra Nyelviskolában hatfős a terem. Az éles vizsgák ezen a héten indulnak. Képünkön Szombath Tímea, az iskola vezetője. Fotó: Mészáros Mátyás

A győri Katedra Nyelviskolában hatfős a terem. Az éles vizsgák ezen a héten indulnak. Képünkön Szombath Tímea, az iskola vezetője. Fotó: Mészáros Mátyás


A visszajelzések alapján a fejlesztés sikeres, a vizsgázók elvárhatónak érzik a teljesítést. Tetszést arattak a feladatsorok, amelyek tematikájánál nem titkoltan arra törekedtek a szakemberek, hogy életszerű, kevésbé tudományos szövegeket adjanak, amilyeneket egyébként is szívesen, élvezettel olvas az ember. A vizsgán kétnyelvű digitális szótár áll rendelkezésre, amelyet a beszédkészség tesztelése során is lehet használni. A kézírást a szövegszerkesztő helyettesíti, így nem kell csillagozni, átfirkálni, elég törölni. Segít emellett az automatikus szószámláló és az autokorrekt, ami pontosítja a vizsgázó által leírt szöveget.


– Abból a feltételezésből indultunk ki, ami aztán a kutatás során bizonyítást is nyert, hogy napjaink nyelvhasználati eszközei jelentősen megváltoztak – mondta Egyed Bernadett. – Digitális eszközökkel vagy azokon keresztül kommunikálunk, Skype-on, e-mailen vagy éppen blogon. A nyelvtudás mérése is nagyrészt digitális alapon történik, de az írás és beszédkészség értékelésénél természetesen vizsgáztató tanárokra van szükség, akik a válaszokat lehallgatják, elolvassák, értékelik.


A teljes vizsga időtartama szinttől függően kettő, három és fél óra szünettel együtt. A vizsgázó 8 nap múlva értesül az eredményről. Mint minden nyelvvizsgaközpont, az iTOLC is úgy határozta meg a díjait, hogy az államtól visszaigényelhető összeghatár alatt maradjon. 

Egységes géppark


Az iTOLC a mérést illetően teljes mértékben megfelel az európai keretrendszernek, módszertana ugyanakkor teljesen új és kiegészül egy egységes gépparkkal is. A vizsgahelyeken ugyanazzal a dizájnnal berendezett bokszok sorakoznak, megegyező teljesítményű számítógépekkel, felbontású és átmérőjű képernyőkkel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!