Győr és környéke

2018.11.07. 08:13

Sok élményt szereztek Győrben a Békéscsabáról érkező fogyatékossággal élő kirándulók

Én élményeket szeretnék adni. Számomra ez nem fáradtság, nem is munka, ez nekem maga a csoda - mondja a hosszú hétvégi kirándulás főszervezője, Szijártó Éva.

Ihász Nóra

Szép volt. Ettünk-ittunk. Voltunk az állatkertben, és Pannonhalmán, a lombkorona tanösvényen. A társaság nagyon jó volt

- mondták egymást követően legszebb élményeiket a Békéscsabáról Győrbe érkező fogyatékossággal élők.

Nagyon jól érezték magukat a békéscsabai kirándulók. Fotó: Borbély Csaba

Nagyon jól érezték magukat a békéscsabai kirándulók. Fotó: Borbély Csaba

A hosszú hétvégi, három napos programot Szijártó Éva szervezte, aki óriási örömként éli meg az együtt töltött perceket, amikben számára az a legfontosabb tapasztalat, hogy minden egyes ember egyformán értékes, legyen szó bármilyen mentális vagy fizikai sérültségről.

Sok ember könnyen ítélkezik, és el sem tudják képzelni, hogy ezeknek az embereknek mekkora élmény egy ilyen kirándulás. Körülbelül négy éve foglalkozom Győr-Moson-Sopron megyei gyerekekkel, fiatalokkal, különböző programokat szervezek. A tárgyak adományozása is szép dolog - bár ennek a kultúrája még nem igazán van a helyén a magyar társadalomban -, de én élményeket szeretnék adni. Számomra ez nem fáradtság, nem is munka, ez nekem maga a csoda

- mesélte Szijártó Éva nem sokkal a fiatalok hazaindulása előtt, hétfő délelőtt.


A kirándulás főszervezője sokáig egyedül tartotta kézben a programok lebonyolítását, de azóta 25-30 embert is bevont, köztük a Teátrum étterem, a Komédiás étterem és a Szieszta Hotel munkatársait, akik mindenben nagyon segítőkészek.


"Már csapatban folytatjuk a szervezést. Sokat köszönhetek nekik, hiszen ez már nem egyemberes feladat. Idén például 13 helyszínen voltunk Erdélyben, a Szent Ferenc Alapítvány otthonait látogatva, támogatva több tonnányi adománnyal. És a célunk: a további évek alatt mind a 80 otthon gyermekeihez eljutni. Erről ismernek az emberek minket. Az összefogást, az elfogadást, és az örömet képviseljük".


A békéscsabai látogatókat Szili ​Ilona szociális munkás kísérte, aki a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Szociális és mentálhigiénés csoportjának vezetője.

Szeretném megköszönni Évinek ezt a három napot. Ebből hónapokig fognak táplálkozni a kirándulók, és Évi nevét sokáig fogják emlegetni. Azt szoktam mondani, hogy a segítés olyan, mint a szél. Nem látjuk, de érezzük a jelenlétét

- mondta Szili ​Ilona az indulás előtti percekben.


Bemehettünk kávét főzni a Teátrum étterem konyhájába, és én szolgáltam fel a többieknek - mesélte az egyik kiránduló, majd egy társa hozzátette: tökéletesen meg volt szervezve minden.


Szili Ilona végül a győri élményekhez hozzáfűzte, milyen törekvések vannak Békéscsabán, a szociális és mentálhigiénés csoportban. "Nálunk fontos, hogy olyan fejlesztő és non-profit tevékenységeket űzhessenek a csoport tagjai, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy később becsatlakozhassanak a munka világába. Kosarat fonnak, kertészkednek, egyikőjük még gyöngygobelint is készít, méghozzá egy kézzel".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!