Győr és környéke

2018.05.08. 08:00

Matekérettségi 2018 - Videókon mutatjuk a feladatlapokat és a megoldásokat + fotók

Százalékszámítás, halmazok, statisztika, sorozatok, függvények - ilyen témakörökről kaptak feladatokat a diákok a középszintű matekérettségi első, 45 perces részében.

kisalfold.hu

14.30 - Videón a megoldások

 

 

 



13.10 - Fotókon mutatjuk a matekérettségi feladatsorait és megoldásait


"A feladatok sokszínűségében és mélységében az elmúlt évekhez hasonló volt a matematika-érettségi. Jó visszhangokat kaptam a maturálóktól. Reális esély van arra, hogy a középszinten érettségiző diákjaink nagy része ötössel húzza be a matematikát" - kezdte Horváth Péter, a Révai-gimnázium igazgatója, matematika szakos tanár. A győri gimnáziumban 140 végzős választotta a középszintet matekból, 30 érettségiző pedig emelt szinten tette próbára tudását.


Előnyben a sokoldalúság


A 2018-as középszintű matekérettségi - ahogy szinte mindig - a négy középiskolai év számos anyagrészét érintette. Sokszínű tudást várt, de nem állította megoldhatatlan nehézségek elé azokat a diákokat sem, akik nem foglalkoztak mélyebben a matematikával. Algebrától kezdve geometrián át valószínűség-számításig terjedt a feladatok skálája, több feladatot "józan paraszti ésszel" is ki lehetett találni. Horváth Péter szerint "nincs csont" a feladatokban, egyértelműek a megoldások, a feladatsor nyelvezete kifejezetten diákbarát volt.


Reméljük, nem tréfált meg sokat a fagyi


A "bemelegítő" feladatok között a gráfos volt nehezebb, mint a korábbi években. Az utolsó három, legtöbb számítást és tudást igénylő feladatok közük kettőt kellett megoldaniuk az érettségizőknek. (Nincs értelme a harmadikat elkezdeni vagy abból részfeladatokat teljesíteni, mert nem jár érte plusz pont.) Ezek közül talán a fagyis feladat "nyalhatott" vissza a leginkább, míg a dominójátékon alapuló feladatokon rengeteget nyerhettek a nem túl szorgalmas, de logikus gondolkodású diákok.

 

A nagyobb és jobb felbontású képekért töltse le a fotókat


9.45 - Fagylalttölcsér, wifi-router, internet: ez a téma a matekérettségi legnehezebb feladataiban


A diákok internetezési szokásairól, fagylalttölcsérekről és wifi-routerekről is kaptak feladatot a középszintű matekérettségin a vizsgázók, akiknek a valószínűségszámításról, a térgeometriáról szerzett tudásukra is szükségük lesz a matekpéldák megoldásához - tudta meg az eduline.

Matematikából középszinten 1 256 helyszínen 71 086 vizsgázó, emelt szinten 86 helyszínen 3 285 vizsgázó tesz érettségi vizsgát. Matematikából középszinten 1 836 vizsgázó angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, míg emelt szinten 49 vizsgázó angol, francia, német és spanyol nyelven tesz érettségi vizsgát.

9.40 - Az első infó a matekérettségi második részéről: kétismeretlenes egyenlet és geometria a feladatok között


Egy kétismeretlenes egyenletet, egy geometriai feladatot és egy számtani sorozattal kapcsolatos példát is meg kell oldaniuk a diákoknak a középszintű matekérettségi második részében - értesült az eduline.


A középszintű matekérettségi második részét 135 perc alatt kell megoldani. A második feladatsor is két egységből áll: az elsőben van három, egyenkét 9-14 pontos feladat, amely több részkérdésből áll, ezek közül mindegyiket meg kell oldani. Ezek közül az egyik egy összetett geometriai feladat, a diákoknak egy trapéz területét és egy háromször szögeit kell kiszámolniuk. Egy másik feladat megoldásához a számtani sorozatokkal és az elsőfokú függvényekkel kapcsolatos tudásukat kell használniuk. Ezek a példák összesen 36 pontot érnek.


A feladatsor végén azonban a diákok találnak három, egyenként 17 pontos feladatot is, ezek közül csak kettő kell kiválasztani és megoldani. Természetesen ezek a legnehezebb példák, több részből állnak, általában több témakört is érintenek.


9.15 - Százalékszámítás, halmazok, statisztika, sorozatok, függvények - ilyen témakörökről kaptak feladatokat a diákok a középszintű matekérettségi első, 45 perces részében - tudta meg az eduline.


A középszintű matekérettségi két részből áll, a diákok összesen három órát töltenek a termekben. Az érettségizőknek először 45 percet kapnak egy 10-12 feladatból álló teszt megoldására. Ezek a példák az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzik, előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a feladatok többsége nyílt végű.

Matekérettségi a soproni Berzsenyi iskolában

9.00 - Alapvetően korrekt feladatokat kaptak az érettségizők, több példát általános iskolai tudással is meg lehet oldani, de azért vannak kisebb buktatók a feladatsorban - mondja az Eduline által szakértő az idei középszintű matekérettségi első részéről - írta az eduline.


Korábban - A matematika írásbelikkel folytatódnak kedden az érettségi vizsgák, a diákok emelt és középszinten adnak számot tudásukról.    


Középszinten 180 percük van az érettségizőknek. Az írásbelin a vizsgázóknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk, az első feladatlapra 45 perc, a másodikra 135 perc áll rendelkezésre. 


Az első és második feladatlapon belül a rendelkezésre álló időt a diákok tetszés szerint oszthatják meg az egyes feladatok között és a megoldás sorrendjét is meghatározhatják.


Az első feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, amely az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi. Előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó, vagy egyszerű feladatválasztós feladat is.


A II. feladatlap több témakört érint és több részkérdésből állnak a feladatok. 


Az emelt szintű vizsga 240 perces.


Az írásbelin a vizsgázóknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk. A diákok a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja hasonlóan a középszinthez. 


Az I. részfeladatsor négy feladatból áll. Ezek az emelt szintű követelmények alapján egyszerűnek tekinthetők, többnyire a középszintű követelmények ismeretében is megoldhatók. A négy feladat közül legalább három több részkérdést is tartalmaz. 


A II. részfeladatsor öt, egyenként 16 pontértékű feladatból áll. Ezek közül legalább kettőben a gyakorlati életben előforduló szituációból származik a probléma, így a megoldáshoz a vizsgázónak a szöveget le kell fordítania a matematika nyelvére, azaz matematikai modellt kell alkotnia, abban számításokat végeznie, s a kapott eredményeket az eredeti probléma szempontjából értelmezve kell válaszolnia a felvetett kérdésekre. 


A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető. A feladatok több részkérdést tartalmaznak, és általában több témakör ismeretanyagára támaszkodnak.


A diákok mindkét szinten függvénytáblázatot, szöveges adatok megjelenítésére és tárolására nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt használhatnak és erről nekik kell gondoskodniuk.


Két érdekes grafikon az érettségikről

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!