Győr és környéke

2018.05.29. 16:09

Kisalföld-kampány - Kuruzslás? Gyógyítás? Akkor mi?

Létezik a rákgyógyításban olyan, hogy alternatív terápia? Egyesek szerint nem. Mások azt mondják, ha nem a klinikai terápia helyett, hanem mellett alkalmaznak immunerősítőket, ám legyen. Boldogkői professzor évek óta küzd ez ellen, szerinte az orvosszakmának is tisztáznia kellene végre ezt a kérdést.

Talán a legkényesebb, legérzékenyebb témához értünk: lehet-e szerepe az alternatív gyógymódoknak a rákgyógyításban? Van orvos, aki szerint nincs olyan, hogy „alternatíva", a daganatgyógyításnak csak a klinikai útja járható. Más engedékenyebb, de azzal a kitétellel, hogy nem az elfogadott terápia helyett, hanem mellett alkalmazható például az immunerősítő gyógymód. 

 

[namelink name="Boldogkői Zsolt"] professzorral nem Szegeden (ahol a munkahelye van), hanem Győrben találkoztam másfél évvel ezelőtt. A Petz-kórház legrangosabb díját, a Nyári László-nívódíjat vette át (mostanáig ő az egyetlen, aki nem a győri intézményben dolgozik, de a kitüntetést megítélték neki); azt követően adott interjút. A cikksorozat mai részében ebből a beszélgetésből elevenítünk fel fontos részleteket. 

Boldogkői Zsolt néhány éve indította misszióját, már nem Don Quijote, a győri kórház ki is tüntette.

Csizma az asztalon

A biológusprofesszor néhány éve döntött úgy, hogy harcot indít az áltudományos sarlatánság és kuruzslás minden formája ellen. Könyve címe mindent elmond: Hiénák a betegágy körül. A díj is azt sugallta, hogy ezúttal nem egy újabb Don Quijotéval beszélgetett az újságíró, hanem olyan valakivel, aki már maga mögött tud követőket. 

„A laikusokat, akik elkötelezték magukat, meggyőzni nem lehet – mondta. – Az emberi elmének ez egy alapvető tulajdonsága. Nyilván vannak olyanok, akik ennyire még nem kötelezték el magukat, így még van értelme a missziómnak. De a legfontosabb valójában az, hogy ezt az orvosok tegyék helyre. Még időben. Nem arról van szó, hogy őket egyenként meggyőzzem. Érdekes szolidaritás fogja, tartja össze őket: bár sokan tudják, hogy ezek áltudományok, s talán még konfliktusok is vannak közöttük, kívülről mégis egységesnek mutatkoznak. Sokszor találkoztam olyannal, hogy szőnyeg alá söprik ezeket; a beteg ne találkozzon a konfliktusokkal. Én viszont nyíltan felteszem a csizmát az asztalra, s kimondom, hogy ezzel probléma van. A hangos alternatív orvosok eleinte mindig megtámadtak a kongresszusokon, s nagy csend volt, mindenki hallgatott. Aztán titokban odajött hozzám egy-két orvos és gratulált. Később nyíltan is meg merték tenni – igaz, akkor, amikor nem voltak ott a díszvacsorán a hangoskodók... Az utóbbi időben fordult a kocka: a hangoskodókat már lehurrogják az orvoskollégák."


Milliókat fizettetnek

Boldogkői idén februárban is egyértelműen fogalmazott, amikor a bíróság jogerősen elítélte „Dávid professzort" kuruzslásért; ő ugyanis nem professzor, hanem állatorvos, mégis embereket kezelt – többek között teával és C-vitaminnal. 


 „A kuruzslás széles spektrumon mozog. Az egyik véglet azokat az eljárásokat jelenti, amelyeket ugyan elfogad az orvosszakma, de tudja, hogy az adott betegség gyógyításában hatástalanok. A sóterápia, az akupunktúra, a homeopátia nem törvénytelen. De az igen, amikor hatástalan szerekért milliókat kérnek el a betegektől. A Gazdasági Versenyhivatal láthatóan nem száll szembe az erős cégekkel – mert azt is ki kell mondani, hogy olyan forgalmazókról van szó, akik nem otthon termesztett és előállított szerekkel házalnak, hanem tőkeerős vállalatként kínálják szereiket, ígérik a gyógyulás esélyét."


Összefognak? 

Az interjú végig tabukat döntögetett, így belefért ez a kérdés is: 

 – Nem azért fogadja el az egyik orvos a másik alternatív gyógymódjait, mert az neki is jó? Én küldöm hozzád a beteget, te meg majd hozzám...? 

 – Hogy egy homeopata-orvos küldi-e a betegét a kórházi kollégájához...? Nem tudom. Az átlagosnál nagyobb összetartás érdekes dolog, de nem hiszem, hogy ez lenne az oka. Amikor négyszemközt beszélgetek azokkal az orvosokkal, akik nem hisznek ezekben a gyógymódokban, kiderül, hogy nagyon ellenségesek azokkal a „kollégákkal", akik ezt csinálják. Más kérdés, hogy nem mondják ki nyíltan, de partnernek semmiképp sem tekintik egymást. 


Ha az utolsó lehetőség

És ez is: 

– Ha egy betegnek vagy a hozzátartozójának a kezelőorvosa kimondja a halálos ítéletet, miért ne keressen még egy utolsó lehetőséget? 

 – Az alternatív orvoslás legundorítóbb ága, amikor már a végstádiumú betegeket használják ki. Nehéz mit mondani, hogy mit lehetne helyette. A legtöbb esetben nem erről van szó, bár valóban rájuk épülnek a leginkább tőkeerős cégek. Nekik még a nevüket sem lehet kiejteni, mert azonnal pert akasztanak az ember nyakába. 


 A másik oldal

A történet mégsem fekete-fehér, még ha Boldogkői professzor számára nyilván az. Valóban látni elrettentő, hihetetlen történeteket, amikor egy laikus sem hiszi el, hogy miért döntött úgy az illető, ahogy. 

Két példa a közelünkből: egy középkorú asszony éveken keresztül természetgyógyászhoz járt, petefészekcisztája harmincliteresre(!) nőtt, mire a sebésznél kopogtatott; megműtötték, azóta egészséges. Egy 41 éves asszony azonban a jó eséllyel gyógyítható daganatos betegségére orvosi segítséget nem fogadott el, csak vitaminokat szedett. Ő meghalt. 


Szóval miközben előttünk vannak ezek a történetek, fontos mondat volt az is, amit a már említett interjú után az egyik orvos-természetgyógyász mondott nekünk: „A betegek itt megkapják, amit sok esetben a kórházakban nem. Embernek tekintik őket, s emberként is szólnak hozzájuk." 

S a legfontosabb mondat talán ezután jött: „A rendszer nem azokat szűri ki és vizsgálja, akiket kellene. Nem azokat a pedagógiai vagy egyéb diplomával rendelkezőket, akik orvosnak hiszik magukat, s aszerint is tevékenykednek. Pedig van ilyen bőven..."


Kampányunk és cikksorozatunk utolsó hetébe fordultunk. A végére maradt egy nagyon fontos terület: a sugárterápiáé. Győrben két készülékkel gyógyítanak – ezzel folytatjuk. 

 

Az újabb célokért


Kampányunk során a tájékoztató cikksorozat mellett a győri Petz-kórház onkológiai centrumának, s persze maguknak a betegeknek gyűjtünk. Első körben két olyan készüléket tudunk megvásárolni, amelyekkel megelőzhető a kemoterápia miatti hajhullás. Emellett egy altatógépre nyílt kilátás, amellyel bizonyos kezelések fájdalommentessé tehetők. A Kisalföld egyik korábbi számában befűzve megtalálhatták azt a sárga csekket, amelyen – ha módjuk van rá – adományukat fel tudják adni – most már az új célokért is: a tévékért, az infúziós pumpákért, a betegrögzítőért, a biztonságos hulladéktárolóért és nem utolsósorban az ultrahangkészülékért. Aki utalni szeretné az összeget, megteheti az alábbi számlaszámon: 12096705-01312657-00100008. Ez utóbbinál a megjegyzés rovatba kérjük, írjákbe: „Onkológiai kampány 2018" (a csekknél ez nem szükséges). A kampány végén a teljes összeget a kórháznak utaljuk át, és leközöljük azoknak a nevét (településnévvel együtt), akik támogatták a kórházat, s az onkológiai osztályt. Aki nem járul hozzá neve közléséhez, őt arra kérjük, a befizetéskor a megjegyzésben tüntesse fel, hogy „anonim".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!