Győr és környéke

2018.05.30. 08:25

Győri mozgáskorlátozott férfi megmutatja, miért van szüksége plusz 1 méterre parkolásnál - videó, fotók

Patkás Tomival, aki lábak nélkül többször átúszta a Balatont, fordult elő a közelmúltban, hogy vásárlás után nem tudott beszállni a kocsijába a Fehérvári úti Sparnál Győrben. Ő műlábakkal, bottal közlekedik, de a kormány oldali ajtónál így is jó plusz fél méterre van szüksége. A kerekesszékkel élő sorstársainak közel egy méter kell a ki- és beszálláshoz.

Szeghalmi Balázs

Figyelmetlenség


"Annyira rám álltak, hogy visszamentem az állateledel kereskedésbe. Az egyik eladót kértem meg, hogy álljon ki az autóval. Ő sem fért könnyen a kormányhoz" - mondta a mozgássérült úszó. Az autós, aki fikarcnyi helyet sem hagyott Tominak, valószínűleg figyelmetlen volt.


"Hasonló esetekben nem szándékosságról van szó. Sietünk, nem vesszük észre, hogy mozgáskorlátozott parkoló mellé állunk, vagy kék kártya van a szomszéd szélvédőjén. A sorstársaktól sok panaszt hallunk. A közlekedési morál romlásával arányosan csökken az empátia" - hallottuk Nagy Józsefné Edittől, a Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének elnökétől.

 



Plusz 90 cm


A győri Rózsavölgyi Attila kerekesszékkel közlekedik. Ha ő autóba ül, több helyre van szüksége, mint Tominak. Kiszállás előtt összeszereli, ha pedig indul, darabokra "kapja" a székét. "Nyugodt típus vagyok. Nem bosszantom magam azzal, ha elfoglalják a mozgáskorlátozottak parkolóját vagy úgy állnak a szomszéd parkolóba, hogy nem használhatom a helyet. Szerencsére vagyok olyan állapotban, hogy odébb guruljak és keressek máshol megfelelő parkolót. Nem minden sorstársam képes azonban erre. Ezért bántó, ha beállnak a kék színnel festett parkolókba" - közölte Rózsavölgyi Attila.


A mozgáskorlátozott várakozóhelyek 90 cm-rel lehetnek szélesebbek, mint a jelzés nélküliek. Amikor pár éve lemértük Győr Belvárosától kezdve a bevásárlóközpontokig a parkolókat, arra jutottunk, hogy általános szabványok (2,5 m szélesség, 5,5 m hossz) vannak érvényben -tól -ig határig. "Többnyire szabványos, 2,5 méterszer 5,5 méteres mozgáskorlátozott parkolókat alakítunk ki, majd ezt egyeztetjük a kérelmezővel. Néhány esetben kérte az ügyfél, hogy 90 cm-nél szélesebb parkolót tervezzünk a kerekesszékes közlekedés miatt" - kezdte Máthé-Tóth Péter.

 

Videónkban megnézhetik, ahogy Rózsavölgyi Attila szereli a kerekesszékét a kocsi mellett. Ehhez az kell, hogy az autósok hagyjanak neki helyet.

Videónkban megnézhetik, ahogy Rózsavölgyi Attila szereli a kerekesszékét a kocsi mellett. Ehhez az kell, hogy az autósok hagyjanak neki helyet. Fotók: Cseh Róbert


Konfliktuskezelés


A Győri Útkezelő tájékoztatásért felelős mérnöke hozzátette: eddig összesen 218 mozgáskorlátozott várakozóhelyet mértek ki a városban, többnyire a Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének ajánlása alapján. Évente 10-15 új igénylés érkezik az Útkezelőhöz.


"Az ésszerűség határain belül a mozgáskorlátozottak érdekeit helyezzük előtérbe. A lakókörnyezetükben ritkán alakul ki vita emiatt. Jellemzőbb, hogy egy lakó mozgáskorlátozott parkolót igényel, de a házban több sorstárs él. Így a védett helyet nem csak az igénylő használja, ami feszültséget okoz" - említette Máthé-Tóth Péter.


"Az bosszant, ha mozgáskorlátozott ember érzéketlen a sorstársa iránt. Ezt soha nem hagyom szó nélkül. Megjegyzem, ha egészséges ember figyelmetlen, kulturált problémafelvetéssel, velük is szót lehet érteni" - tette hozzá Patkás Tomi.

 

"Parkolási vitát többször zártam már le kézfogással" - mondta Tomi Rocky.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!