Győr és környéke

2018.02.13. 07:35

Hamarosan aszfaltozzák Győr új turbókörforgalmát - teljes útzár lesz a 82-es egy szakaszán

A 82-es főút és a Szauter út találkozásánál többsávos lesz a körforgalom és kétszer kétsávossá bővül az a 200 m-es szakasz is, amely összeköti a csomópontot a köztemető előtti körforgalommal. Az autósoknak nem kell sokat várni, hogy birtokba vehessék a torlódásokat csökkentő, spirálisan vezetett körforgalmat.

Szeghalmi Balázs

A 400 millió Ft-os beruházásról Kara Ákos győri országgyűlési képviselő javaslatára döntött a kormány 2016 végén. (Ekkor ítéltek 200 millió Ft-ot az Ifjúság körút fejlesztésére is, ez a projekt még szintén folyamatban van.) Tavaly ősz eleje óta alakítják Győr új turbókörforgalmát. Az elmúlt hónapokban az autósok többnyire türelmesen közlekedtek itt, figyeltek a munkásokra. A bővített körforgalom világítótornya elkészült, a szegélyezés is befejezés előtt áll. A szakemberek már azt készítik elő, hogy a burkolat kopóréteget kapjon.


Pár napos útzár


Ahhoz, hogy dolgozhassanak a kopórétegen, várhatóan a jövő héten lezárják a 82-es főút-Szauter út csomópont teljes területét. Kerülni a József Attila és a Jereváni úton lesz majd lehetőség, illetve a Vasvári Pál úton keresztül. A lezárás pár napot vesz majd igénybe. Kérdéses, hogy a teljes útzárat mikor rendelik el. Ha marad a hétfőn tapasztalt 3-4 fokos napközbeni hőmérséklet, akkor már jövő héten elkezdik aszfaltozást. Ha újra kopogtat a tél és pár cm-es hóesésben lesz részünk, mint múlt héten, akkor tolják a munka kezdetét. Az útzár pontos idejéről beszámolunk.

 

Várhatóan másfél héten belül kopóréteget kap a torlódásokat csökkentő körforgalom. Fotók: H. Baranyai Edina

Várhatóan másfél héten belül kopóréteget kap a torlódásokat csökkentő körforgalom. Fotók: H. Baranyai Edina

Kétszer kétsáv


Bármelyik verzió is lép életbe, február végére, március elejére jobb körülmények között haladhatnak az autósok csúcsidőben a korszerűsített csomópontban. A kereszteződés áteresztő képessége 20-25 százalékkal javul. Reális esély van tehát arra, hogy jelentősen mérséklődjön az eddigi lépésben araszolás itt. Ráadásul az új turbókörforgalomtól a 83-as főút gyirmóti elágazójáig kétszer kétsávon közlekedhetünk pár hónapon belül. A Metro-csomópont tavaly év végi átadásával ugyanis nem zárult le az 1,4 milliárdos fejlesztés a 83-as főúton. A beruházás során 3. körforgalom is épül, illetve ehhez az új csomópontig kétszer kétsávossá bővítik a főutat. Ez a szakasz 960 m hosszú lesz, a projekt nyáron zárul.

 

Kétszer kétsávossá bővül az a 200 m-es szakasz is, amely összeköti a csomópontot a köztemető előtti körforgalommal. Fotó: H.Baranyai Edina

Kétszer kétsávossá bővül az a 200 m-es szakasz is, amely összeköti a csomópontot a köztemető előtti körforgalommal. Fotó: H.Baranyai Edina

Van, amin nem fog segíteni


Győr új turbókörforgalma ugyanolyan elv szerint fog működni, mint a köztemető előtti csomópont. Igaz, a 82-es főút-Szauter úti körforgalom nagyobb átmérőjű lesz. A fejlesztés egyetlen "szépséghibája", hogy nem fogja feloldani a szabadhegyi vasúti átjárónál feltorlódó kocsisort piros jelzéskor. A Győr-Celldömölk vasútvonalon gyakran közlekednek tehervonatok, Vas megyébe a Bakonyba személyvonatok is. Ha a volán mögött ülők az egyik sávot szabadon hagyják a körforgalomban sorompó idején, akkor a Szauter út és a 83-as főút felé talán jobban lehet majd közlekedni, mint eddig. Ehhez figyelemre és toleranciára lesz szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!