Győr és környéke

2018.01.24. 10:46

Győri világújdonság segíthet az Alzheimer-betegeken

Korunk egyik leggyakoribb és legköltségesebb betegsége az Alzheimer-kór. Sokakat érint, de tudnak ebben segíteni az érintetteknek? - kérdezte olvasónk. A válasz igen: a győri fejlesztésű applikációt az Alzheimer-kávézó soros találkozóján mutatták be.

Gyurina Zsolt

Az Alzheimer-kór a gondolkodás és a megismerési funkciók beszűkülésével, magatartás-változással, demenciával, majd gyors leépüléssel járó kórkép. Korunk egyik leggyakoribb és legköltségesebb betegsége. Jelenleg majdnem háromszázezer magyart és hozzátartozóikat, míg a világban több mint kétszázmillió embert érinthet. Az ebben a betegségben és a demenciában szenvedőknek sokat segíthet két győri szakember által kifejlesztett alkalmazás. Az applikációt Győrben, a Belga sörözőben tartott Alzheimer-kávézó soros találkozóján mutatták be.

Megfigyelések több generáción át


Az applikáció egyik fejlesztője a győri Benyőcs László, aki Feller Gábor győri pszichiáter, osztályvezető főorvos meghívására érkezett a találkozóra. „Sajnos több generáción is volt alkalmunk megfigyelni ennek a betegségnek a lefolyását, tudjuk, milyen szörnyű helyzetbe kerülnek azok, akik elszenvedik, de azok is, akik nem tudnak segíteni szeretteiknek – mondta el Benyőcs László. – Ez a betegség kezdetben csak életvezetési bizonytalanságot okoz, később emlékezetkiesést, majd a végső szakaszban saját személyes emlékeink teljes elvesztését eredményezi."

A végeredmény pánikhelyzetekkel teli elszigeteltség, amely során a beteg nemegyszer a saját otthonát sem ismeri fel ébredés után. 

Dr. Menyhárt Miklós, dr. Feller Gábor és Benyőcs László, az applikáció egyik fejlesztője a győri Alzheimer-kávézó múlt heti találkozóján.

Dr. Menyhárt Miklós, dr. Feller Gábor és Benyőcs László, az applikáció egyik fejlesztője a győri Alzheimer-kávézó múlt heti találkozóján.

Megkönnyíti a mindennapi életet


Az Alzheimer Master nevű, a betegek mindennapi életét megkönnyítő mobilapplikáció fejlesztését egy évvel ezelőtt kezdték el. Az alkalmazás teljes verziója olyan funkciókat tartalmaz, amelyek emlékeztetik az idős embert arra, hogy vegye be a gyógyszert, hozzátartozója a beteg múltjából származó fotókból készíthet és időzíthet számára diabemutatókat vagy videobejátszásokat. De a gondozó értesítést kap akkor is, ha az idős személy elhagyja otthonát. Az éjszaka felriadó betegnek az élettani változások regisztrációja után a program automatikusan felkapcsolja a villanyt és rövid hangüzenettel informálja arról, hogy éppen hol tartózkodik.


Okosóra és mozgásérzékelő


Ha valaki az alapverzión túl a teljes működési módot is alkalmazni akarja, akkor egy okos-

órára és egy, az ajtóra szerelhető mozgásérzékelőre is szükség van, hiszen csak ezeknek a „szenzoroknak" a működése teszi lehetővé az applikáció nyújtotta összes lehetőség (ébredésérzékelés, lakáselhagyás) kihasználását.

Kovács Ferencné édesanyja és bátyja révén is hosszú éveken át érintett volt.

Kovács Ferencné édesanyja és bátyja révén is hosszú éveken át érintett volt.

Továbbfejlesztett verziók készülnek


Kovács Ferencné a győri Alzheimer-kávézó állandó résztvevője. „Édesanyám és bátyám is ebben a betegségben szenvedett – árulta el lapunknak. – Tudom, hogy milyen sok vesződséggel jár az ápolás, napi huszonnégy órát igényel. Az applikáció sokat segíthet."


A fejlesztések során a későbbiekben a szolgáltatás felhőalapú lesz, így a frissítések révén idővel sokkal közvetlenebb kapcsolat jön létre a beteg és az őt gondozó családtag között, de készül az ellátási osztályokra és a szociális otthonokra fejlesztett verzió is.  

 

40 éves kor felett jelentkezik


A kórkép klinikai és patológiai jellemzőit elsőként 1906-ban Alois Alzheimer ismertette. A leírójáról elnevezett betegség a demenciák, azaz elbutulással járó tünetegyüttesek leggyakoribb (50–70 százalék) oka. Az Alzheimer-kór a központi idegrendszer jellegzetes klinikai és patológiai elváltozásaival, idegsejtpusztulással járó betegsége. Általában 40 éves kor felett jelentkezik, pszichés és viselkedési tünetekkel járó, fokozatosan súlyosbodó mentális hanyatlás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!