Győr és környéke

2018.01.03. 07:40

A győri szépség harmadik diplomájának örül

Kálmán Csilla kétszeres világbajnok sportmodell számára 2017 az újabb egyetemi oklevél megszerzéséről szólt. A győri jogi kar volt hallgatójával az élethosszig tartó tanulás fontosságáról beszélgettünk.

Szeghalmi Balázs

Kálmán Csillát a Kisalföld mutatta be elsőként pár éve. Országos ismertségre tett szert azzal, hogy sportmodell karrierjét tanári munkával párosította. Csilla a patinás győri gimnáziumban, a Révaiban tanított angolt. Megtisztelő volt számára ilyen múltú iskolában oktatni, mégis a sportkarrier és saját képzése érdekében váltott.


Egy évtizeden át a felsőoktatásban


"Az ELTE bölcsészkarán két diplomát szereztem. A tanári állás mellett azonnal nekivágtam a jogi karnak a Széchenyi-egyetemen. Tavaly augusztus óta készültem az államvizsgára. Három ötössel, két négyessel, cum laude (ez négyesnek felel meg - a szerk.) minősítéssel zártam jogi tanulmányaimat 2017 utolsó heteiben" - kezdte Kálmán Csilla.


A most 28 éves sportmodell az érettségi óta, 10 éven át megszakítás nélkül tanult és vizsgázott a felsőoktatásban. Ez rengeteg lemondással járt, a tavalyi versenyszezont gyakorlatilag teljesen kihagyta a vizsgák érdekében. Pedig 2016 végén világbajnoki címet szerzett sportmodellként Thaiföldön, így sok versenyre kapott meghívást világszerte.


 

Kálmán Csilla számára a legszebb karácsonyi ajándék a sikeres záróvizsga volt a győri jogi karon.

Kálmán Csilla számára a legszebb karácsonyi ajándék a sikeres záróvizsga volt a győri jogi karon.

Igazságérzet


"Anno édesanyám akarta, hogy minél jobban képezzem magam. Hétvégenként angol magántanár foglalkozott velem. Általános iskolásként ez nem tetszett, de idővel rájöttem: csak tanulással jut egyről kettőre az ember" - hallottuk. Kálmán Csilla nem tartja elképzelhetetlennek, hogy hamarosan visszaüljön az iskolapadba. "A sporttal szívesen összekötném a jogot. Ami előny számomra, hogy az említett szakjogászok többnyire angol nyelven dolgoznak, a jövőben várhatóan komoly igény lesz a munkájukra" - mondta Kálmán Csilla.


A győri sportmodellt a büntetőjog érdekelte a leginkább a Széchenyin. Elmondása szerint ez nem függ össze azzal, hogy három éve megsérült az arca egy balatonfüredi tömegverekedésben. "Az tetszik a büntetőjogban, hogy gyakorlatias. Az igazságérzetem miatt nehezen tudom magam elképzelni ügyvédként büntetőügyekben. Ráadásul ehhez három év gyakorlatra lenne szükség, egyelőre ezt nem tervezem" - közölte Kálmán Csilla.

 

Fotók: Béres Márton

Fotók: Béres Márton

Profik között indulna


A győri sportmodell fontolgatja, hogy újra visszatér a versenyekre, de már a komoly pénzdíjakért vetekedő profi mezőnyben indulna. "Néhány év múlva családot alapítanánk a párommal, sok lehetőségem tehát már nincs a profi engedély megszerzésére. Február 9-én lesz a diplomaosztóm, addig fokozatosan hozom formába magam. Annak külön örülök, hogy pár tanítványom angolórákra is jár hozzám. Azt érzem ideálisnak, amikor a fizikai terheltséget szellemi munka váltja, teszi színesebbé" - búcsúzott Kálmán Csilla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!