Győr és környéke

2017.09.28. 09:00

Elbukta a pert a bank ellen, 62-re duzzadt a 20 milliós tartozás

A háza a tét, a stresszbe a felesége is belebetegedett, emiatt szünetel a végrehajtás: elbukta a bank ellen indított pert az a megyei férfi, akinek 20,5 millió forintos devizahitele (melyből tízet törlesztett) 62 millióra duzzadt, mert nem tudták fizetni a megemelkedett részleteket. ,,Évek óta pokol az életünk" - mondja.

Cséfalvay Attila

„Nincs más választásom, perre megyek a bank ellen. Húsz és fél milliót vettem fel, több mint tízet törlesztettem, s még 44-et kérnek tőlem úgy, hogy 5,5 millió volt a tisztességtelenül fel számított összeg" – ezt mondta lapunknak még 2015 májusában az egyik megyei kisvárosban élő adós. Ha lehet, a helyzete azóta még rosszabbra fordult. „Egy budapesti ügyvéd vállalta az ügyemet, de mind a Mosonmagyaróvári Járásbíróságon, mind a Győri Törvényszéken elbuktuk a pert úgy, hogy még nekem kell fizetnem a milliós perköltséget" – idézte fel az azóta történteket.


A férfi 20 és fél milliós hitelét épp a válság előtt, 2008 elején váltotta svájcifrank-alapúra, hogy kevesebb legyen a havi törlesztőrészlete. Nem sokkal később a frank az egekig emelkedett, s volt olyan hónap, amikor 300 ezer forintot kellett volna befizetnie. Ezt már 2012-ben is alig bírta, egy évvel később felmondták a banki szerződést, azóta nem fizeti a kölcsönt. „Legutóbb már 62 milliós banki tartozásról kaptam értesítést, egy emberöltő is kevés lenne, hogy vissza tudjam fizetni. A stresszbe belebetegedtünk, a végrehajtásra emiatt kértünk és kaptunk haladékot a bíróságtól.


A kezelések ideje alatt jelentkezett a bank, hogy egyezkedjünk, akkor nem tudtunk találkozni, azóta nem jelentkeztek. A betegség ellenére dolgozunk, de nem látjuk a kiutat, rettegünk, hogy milyen értesítést, levelet hoz a postás. Csupán ebben a kisvárosban legalább 15–20 családról tudok, akik velünk együtt adósságcsapdába kerültek" – mondta. Néhány éve a banki elszámoltatáskor 5,5 milliós tisztességtelenül felszámolt összeget állapítottak meg náluk. „Könnyen lehet, ha ennyivel kevesebbet kell törlesztenem, nem kerülök ilyen helyzetbe."


A férfi azt tapasztalta, hogy a társadalom egy része „úgy kell neked"-del konstatálja, hogy adósságcsapdába került. „Normális életet szeretnékélni, olyat, amilyen hét évvel ezelőtt volt. Abba is belemennék, hogy az eszközkezelő megvegye a házam, s bérlőként maradhassak benne, csak végre levegőhöz jussak" – mondta. 

Kevés megegyezés


Országosan hozzávetőleg 136 ezer ügyfél – döntő többségük egykori devizahiteles – tartósan képtelen fizetni hitelének havi törlesztőrészleteit. Hiába a Magyar Nemzeti Bank tavaly tavasszal kiadott ajánlása, úgy tűnik, kevés bajban lévő adóssal tudnak megegyezni a hitelezők. A megkeresett 72 ezer nem fizető közül alig ötezerrel sikerült megállapodást kötni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!