Győr és környéke

2017.07.05. 09:11

Tamás a győri hulladékudvarok gondjairól írt egyetemi dolgozatot

Magyar Tamás László az ELTE Savaria Egyetemi Központjának végzős hallgatója terület és településfejlesztő szakon. A győrszentiváni fiatalember a győri hulladékudvarok anomáliáról írt 18 oldalas dolgozatot. A tanára elismerő szavai mellé azért kapott "csak" négyest a munkájára, mert pár napot csúszott a leadási határidővel.

Szeghalmi Balázs

Elkeserítő látvány


Összeszámolni is nehéz, hogy a hulladékudvarok 2010-es Győr környéki bevezetése óta, hány cikket írtunk a témában. A rendszer gyerekbetegségei az első napokban világossá váltak és hét év alatt sem sikerült tökéletesre csiszolni a 43 hulladékudvar működését. Legutóbb április közepén foglalkoztunk azzal, hogy annyira beteltek a konténerek, hogy már nem lehetett hová tenni a hozott hulladékot. Így pont a jogkövető polgárok jártak pórul.


"Azért választottam a Győr környéki hulladékudvarok problémáit témának, mert elkeserítő látni, hogy felállt sok pénzből egy rendszer, mégis rengetegen illegálisan szabadulnak meg a hulladékoktól. Természetesen azért, mert bonyolult a lomokat a hulladékudvarokba vinni, ez senkit nem ment fel a zugszemetelés alól. Ráadásul az árok partján, az erdő szélén megszabadulni a limlomtól annyira macerás, mint elvinni a lerakóhelyre" - kezdte Magyar Tamás László.


Utánfutó nélkül nincs hulladékudvar


A 20-as évei elején járó fiatalember szerint több apró, részletkérdésnek tűnő nehézség miatt elégedetlenek sokan a hulladékudvarokkal. "Rövid időre nyitnak ki a telepek, nem egységes időpontban. Egy telepvezető több hulladékudvarért felel és ide-oda ingázik. Jobb esetben egy héten két nap, rosszabb esetben hetente csak egyszer lehet leadni a lomokat. Azokon a településeken, ahol szombaton tart nyitva a lerakóhely, általában már nyitás előtt kígyózó sor áll a hulladékudvar előtt. Tavasszal és nyáron sokat segítene a hosszabb nyitva tartási idő. Gyakran előfordul, hogy a konténerek csordulásig tele vannak. Tavasszal kettőnél több monitort nem adhattunk le, egy fotelnek alig találtunk helyet. Nem kaptunk pontos információt arról, hol van biztosan szabad hely a többi győri hulladékudvarban. A hulladékudvarok igénybevételéhez utánfutót kell bérelni. Már aki tud, mert van vonóhorog az autóján" - közölte a győrszentiváni egyetemista. Győrben 1-2 köbméteres utánfutót 3000-4000 Ft-ért szoktak bérbe adni egy napra.


A vonóhorog mindennel együtt (szerelési díj, új műszaki vizsga) 50 ezer Ft-ban kerül. Magyar Tamás László dolgozatában pozitívumként szerepel, hogy a hulladékudvarok - a lomtalanítással szemben - átvesznek építési törmeléket, zöld és veszélyes hulladékot is. Továbbá egész évben rendelkezésre állnak és nem kell 12 hónapon át őrizni az ócskaságokat.


A lomtalanítás árnyoldalai


"Korábban laktam Győr-Szigetben és láttam, hogy lomtalanításkor áldatlan állapotok uralkodtak az utcán. Jöttek a lomisok, felforgatták a kirakott kupacot. Volt, hogy régi mosdót darabokra verték a csaptelepért, majd a törmeléket otthagyták az utcán maguk után.


Érdemes lenne gondolkozni azon, hogy egyéni kérvényeket lehessen beadni a lim-lom elszállítására. Mindig lesznek ugyanis olyanok, akik nem tudnak elmenni a hulladékudvarokba és közterületen szabadulnak meg a felesleges holmiktól, akár a szelektív edények mellett. Látjuk, milyen következményekkel jár ez a felelőtlen gondolkodás" - mondta Magyar Tamás László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!