Győr és környéke

2017.07.13. 21:41

Ne induljon útnak festékes dobozokkal a Győr környéki hulladékudvarokba

Az elmúlt három hónapban sem volt és a közeljövőben sem lesz lehetőség a vegyszeres, festékes, permetszeres göngyöleg lerakására a győri és a Győr környéki hulladékudvarokban.

Szeghalmi Balázs

A Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulas tulajdonában lévő 43 hulladékudvarban július 18-tól felfüggesztik a 15 01 10* azonosító kódú, "veszélyes anyagokat maradékként tartalmazó vagy azokkal szennyezett csomagolási hulladék" elnevezésű hulladékok átvételét. Mindez abból a levélből derül ki, amit az egyik Győrhöz közeli település polgármesterének címeztek.

 


A teljes képhez tartozik, hogy a vegyszeres, festékes, permetszeres göngyöleget három hónapja nem lehet lerakni a 43 győri és a Győr környéki falvakban található hulladékudvarokban. Április közepén a GYHG azt közölte, hogy a Győri Hulladékégető Kft. üzemeltette létesítmény leállása miatt van szükség a szünetre. Amikor a Kisalföld foglalkozott a témával tavasszal, arról írtunk, hogy a hulladékgazdálkodási nonprofit kft.-nek gondoskodnia kell a hulladékudvarokban felhalmozódott, mintegy 30 tonna veszélyes hulladék elszállításáról. A mostani kényszerű szünet határozatlan időre szól. További különbség, hogy ezúttal nem a hulladékégető leállására, hanem a törvényi szabályozás szigorodására hivatkoznak.


Bár jó hír, hogy a többi veszélyes hulladék - elem, akkumulátor, fáradt olaj, fénycső, izzó, illetve veszélyesnek minősülő elektronikai hulladék - változatlanul szállítható a hulladékudvarokba, ám arra továbbra sincs kézzelfogható válasz, hogy mit tegyenek az állampolgárok a felhalmozódó a vegyszeres, festékes, permetszeres göngyöleggel? Aki a lakásában most végez a festéssel, garantáltan fejtörést okoz neki a helyzet. Csak remélni tudjuk, hogy jogkövető emberként várnak és nem elhagyatott erdő szélén akarnak megszabadulni például a festékes dobozoktól. A témában kerestük a társulás elnökét, Borsi Róbertet, aki ígérete szerint hamarosan kifejti álláspontját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!