Győr és környéke

2017.04.17. 19:11

Hagyományőrző locsoláson járt a kisbéri Langallik néptáncegyüttes - Sok-sok fotó

A Kisbér környéki néphagyományokat őrző néptáncos fiúk mint minden évben húsvét hétfőn, idén is gondoskodtak arról, hogy az egyesület hölgy tagjai ne hervadjanak el.

Béres Márton

A Langallik néptánc-egyesület férfi tagjai a néphagyományokhoz hű ruházatban útra keltek, és a tánccsoport női tagjait meglocsolták húsvét hétfőn.


A fiúk faluról falura vödrökkel vonultak, ahol a női táncosok már várták őket.

 

Hagyományőrző locsoláson járt a kisbéri Langallik néptáncegyüttes


A hagyományokhoz hűen a locsolás előtt egy verssel kedveskedtek a hölgyeknek, csak utána öntötték le őket vízzel. Cserébe mindenhol megvendégelték őket, és természetesen a kötelező kellékek a piros tojás és a pálinka sem maradhatott el. 

A locsolás, mint néphagyomány, az egész magyar ajkú Kárpát- medence területén honos. Sajnos ez a néphagyomány mára már kivesző félben van, ezért tartjuk fontosnak megőrizni ezt az értéket az utókor számára. A locsolás minden évben jeles esemény: hagyományőrző ruhákba öltözünk, fiúk-lányok egyaránt, és régi vödrökkel, köcsögökkel járjuk végig a Kisbér környéki falvakat. Sokan nem értik mi a jó a locsolásban, de a lányok is ugyanannyira élvezik nálunk, mint a férfiak. A locsolás nem csak arról szól, hogy a lányokat leöntjük egy vödör vízzel, ilyenkor mindig bemegyünk a házakba, ahol beszélgetünk a barátainkkal, családtagjainkkal, és eszünk-iszunk, jól érezzük magunkat

- mondta a néptánccsoport vezetője, Kondics Gergely.


A locsolás látványosra sikeredett: szinte minden háznál összegyűltek az utcabeliek, szomszédok, és együtt tekintették meg a mára már egyre ritkább látványosságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!