Győr és környéke

2016.03.02. 10:22

H1N1-es beteg a győri kórházban

A Petz-kórház pszichiátriai osztályán egy kezelt betegnél kimutatták a H1N1-es vírust.

kisalfold.hu

Mint megtudtuk, járványról nincs szó, de 2009 óta ezt az influenzavírust a világ minden táján megtanulták az emberek; felkapják a fejüket, ha erről hallanak.


Prof. Oláh Attila, a kórház orvos igazgatója információnkat megerősítette, s hozzátette azt is, hogy a beteg jól van, már tünetmentes, láztalan.


A vele egy kórteremben fekvő páciensek, illetve a kórházi személyzet sem betegedett meg, de valamennyien vírusellenes kezelést (tablettát) kapnak.

2009 áprilisában a H1N1 egy változata halálos áldozatokkal járó megbetegedéseket okozott Mexikóban. A kór átterjedt az Egyesült Államokra, majd más kontinensekre is, köztük Európába.  


2009 április 27-én hozták nyilvánosságra, hogy a vírus betört Spanyolországba, míg Magyarországon május 29-én mutatták ki először a H1N1 jelenlétét egy 27 éves brazil állampolgárnál. Június 15-én meghalt egy Dél-Dunántúlon élt, 41 éves férfi, megyénket pedig szeptemberben érte el a sertésinfluenza, bár a hónap közepén orvoshoz fordult győri diákoknál még negatív volt a lelet. Viszont egyre több influenzaszerű megbetegedést regisztráltak, természetesen labormintát csak kevesektől vettek.


A társadalmi viták kereszttüzébe került oltóanyagok október elején érkeztek meg a megyei ÁNTSZ-ekhez, de a terjesztést akkor még nem a tisztiorvosi szolgálat, hanem a készletgazdálkodási intézet végezte. A feladattal nem tudott megbirkózni és a patikák hetekig nem jutottak térítéses vakcinához. A fertőzöttség november végén érte el a csúcsot: volt olyan hét, hogy az orvoshoz fordulóknak 4,6 százaléka volt influenzás. A viszonylag kevesektől vett minták alapján sem mérhetők kis számokban a laboreredmények: eddig a régióban 120 esetben mutatták ki a H1N1 jelenlétét. 


És sajnos ekkor történt megyénkben az első haláleset is, amit még kettő követett - írta a Kisalföld 2010-ben. - Egy harmincas éveiben járó, győri asszony volt a fertőzés első áldozata, halálát az influenza által kialakult tüdőgyulladás okozta. December első napjaiban hunyt el egy tízéves soproni kisfiú, s e közben már kezeltek egy győri kismamát. Az anyuka szenteste előtt egy nappal hunyt el, ő volt megyénkben az új vírus utolsó – s remélhetőleg tényleg az utolsó – áldozata. A győri kórházban egyébként a H1N1 gyanújával kezelt betegek közül 8 esetben igazolódott be a fertőzöttség, közülük 3 beteget a központi intenzív osztályon, kettőt pedig a gyermekintenzíven kezeltek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!