Győr és környéke

2016.01.22. 13:02

439 diák szavalta egyszerre a Himnuszt Győrben! - videó, fotók

A kölcseys diákok megmutatták, mosolyogva is el lehet mondani híres névadójuk fő művét.

Szeghalmi Balázs


Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én véglegesítette a Himnusz kéziratát. Ennek emlékét ünnepeljük a Magyar Kultúra Napján.


Videó: Cseh Róbert

Ennek apropóján a győri Kölcsey Ferenc Általános Iskola 439 felsős diákja egyszerre szavalta el a Himnuszt a Szent Imre templomban péntek délelőtt. A tizenéves fiatalok az első versszaktól az utolsóig kívülről mondták el iskolájuk névadójának fő művét. A diákok szerencsére nem búskomoran, sokkal inkább élvezettel szavalták a Himnuszt.

 

439 diák szavalta egyszerre a Himnuszt Győrben!


"Jó volt látni ennyi csillogó gyerekszemet"

"Az `Együtt szaval a nemzet´ kezdeményezést nagyon jónak találjuk a kollégákkal és természetesen névadónk miatt is a kezdetektől fogva részt veszünk a Himnusz közös szavalásában. Miközben 439 felsősünk a templomban mondta el a magyarság meghatározó költeményét, addig 395 alsósunk az osztálytermekben szavalta el a Himnuszt. Több mint 800 diák nem férne el a templomban, ezért osztjuk ketté a tanulókat. Úgy éreztem, hogy a közös szavaláskor ünnep költözött a diákok lelkébe" - mondta Jámbor László, a győri Kölcsey-iskola igazgatója.

"Jó volt látni ennyi csillogó gyerekszemet. A diákok készültek a közös Himnusz-szavalásra és végig fegyelmezetten viselkedtek. Annak külön örülök, hogy nem szomorúan mondták el a verset, hanem büszkén. Bebizonyították, hogy el lehet mondani mosolyogva a Himnuszt, hisz nem csak történelmi vereségeinkről, hanem győzelmeinkről is szól Kölcsey műve" - tette hozzá Szemenyeiné Tölcsér Ilona, a KLIK szakreferense, magyar szakos tanár.
 

Szemenyeiné Tölcsér Ilona és Jámbor László együtt szavalt a gyerekekkel


"Nekem nem csak a háborúkról, a veszteségekről szól a vers"

"A Kölcseyben hallottam először évnyitókor a Himnuszt. Nekem nem csak a háborúkról, a veszteségekről szól a vers, hanem arról, mennyi mindent átvészeltünk már közösen" - mondta az 5.c. tanulója, Weicher Panna.

"Úgy emlékszem, amikor búcsúztunk az ovitól, akkor szavaltam el életemben először Kölcsey művét. A hagyományainkról nem szabad megfelejtkeznünk, különösen nem a Himnuszról" - vette át a szót osztálytársa, Élő Boglárka.

"Mielőtt a szüleimmel először elénekeltük a Himnuszt, meséltek nekem a versről. Arról, hogy a magyarság történelme benne van" - tette hozzá Horváth Lili. "Velem szintén beszélgettek a szüleim a Himnuszról. Arról, hogy a hazaszeretetről szól és ez milyen fontos" - mondta búcsúzóul Berger Virág.

 

Horváth Lili, Berger Virág, Élő Boglárka és Weicher Panna arról mesélt, mit jelent nekik a Himnusz - fotók: Cseh Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!