Győr és környéke

2015.10.14. 13:44

Licit az állami földekre a megyében is

Az árverésre vitt állami földek majd' kétharmada megyénkben a mosonmagyaróvári járásban található. A licitek november 16-án kezdődnek Győrben.

Cséfalvay Attila

A megyében több mint 350 árverési tétel lesz, a liciteket a kormányhivatal bonyolítja, melynek vezetője [namelink name="Széles Sándo"]r szerdán sajtótájékoztatón a részletekről beszélt.


Az egyik legfontosabb kérdés, hogy ki licitálhat? Az a magyar állampolgárságú, agrárvégzettségű földműves, akinek lakóhelye vagy üzemközpontja a területtől 20 kilométeren belül van, banki igazolása van az árverési biztosíték (mely a kikiáltási ár 10 százaléka) letételéről, az árverés reggelén befizette a 30 ezer forintos regisztrációs díjat (ez nem jár vissza), s visz magával jogi képviselőt. Emellett 300 hektárnál kevesebb saját, s 1200 hektárnál nem nagyobb bérelt területe van. A licitek nagy része Győrben lesz, ide tartoznak a győri, pannonhalmi, téti, csornai és mosonmagyaróvári járás földjeinek értékesítése. Mivel az összes kétharmada utóbbi járásban található, így ezeket külön veszik, s keresik a legtöbbet adó tulajdonosukat. Sopronban is lesz árverés, de itt lényegesen kisebb az eladandó terület, ott és kapuvári járásban is alig harminc.


„Jelentős érdeklődése számítunk" – mondta a kormányhivatal vezetője. Most a három hektár feletti földeket árverezik (közjegyző hitelesítésével, biztonsági szolgálat jelenléte mellett), s lesz köztük olyan is, amely 200 hektárnál is nagyobb.


A kalapács alá kerülő földek nagy részét ma is művelik, az állammal kötött bérleti szerződés alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!