Győr és környéke

2015.08.11. 12:09

Eredményesebb a szociális rendszer

Tavaly áprilisban írta alá 8 győri intézmény azt az együttműködési szerződést, mely a szociális háló és a jelzőrendszer működését segíti elő. A szakemberek között egyre jobb az együttműködés, de sok még a tennivaló.

Mireider Máté

Még 2014-ben, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) keretében együttműködő intézmények (egészségügyi és szociális szervezetek, a rendőrség és a győri iskolák) írták alá azt az együttműködési egyezményt, mely azóta aktívan is segíti a jelzőrendszer működését, azaz ha egy családban bántalmazást vagy egyéb problémát észlel valaki – kórházi dolgozó, tanár vagy szociális munkás –, arra reagálni tudjanak az illetékesek.

A legproblémásabb városrész a beszámolók alapján Újváros, a problémák melegágya, mondhatni. Viszont itt működik a legjobban a kommunikáció a szakemberek között.

– Korábban nagyon esetleges és ritka volt az együttműködés az intézmények között, főleg személyekhez volt kötve. Azaz ha valakinek volt ismerőse máshol, akkor hozzá telefonálhatott, de ebben ki is merült a közös munka. A szerződés óta viszont ennek hivatalos módja van. Kétszer tartottunk négy városrészben – Adyváros, Marcalváros, Belváros, Újváros – negyedéves értékelőket, ahol a felmerült problémákat és a teendőket is megvitatják a városrész érintett szakemberei. Ezek a megbeszélések rendszeresek lesznek a jövőben is – foglalja össze Rákosi-Tóth Rita, a Családsegítő Szolgálat igazgatója.

– Alapesetben mondjuk egy iskola és a rendőrség nem áll szoros kapcsolatban, viszont a kapcsolattartók segítségével jelezhetik az igazgatók, ha probléma van, vagy ha például szeretnének előadót hívni, vagy ha egy pedagógus olyan problémát észlel, amiben a Családsegítő az illetékes, jelezheti felénk a kirendelt munkatársunkon keresztül. Ez a többi intézmény között is működik – fejti ki az igazgató.

– Az ilyen szintű együttműködés nem egyedüli Magyarországon. Az viszont mindenképp kiemelkedő, hogy ezt írásba foglaltuk az eljárási utakkal együtt. A legproblémásabb városrész a beszámolók alapján Újváros, a problémák melegágya, mondhatni. Viszont itt működik a legjobban a kommunikáció a szakemberek között. A jövőben több iskolát szeretnénk bevonni, a mostani résztvevőktől nagyon pozitív visszajelzések jönnek – mondja Rákosi-Tóth Rita, akitől azt is megtudtuk, a lakótelepi városrészek iskolái közül sokan még nem csatlakoztak a programhoz.

Ha problémája van

A Családsegítő Szolgálat akár függőség, akár egyéb problémák esetén a 96/517-737-es telefonszámon érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!