Győr és környéke

2015.07.06. 13:32

Miért rokkantosítják le az embereket Győr-Moson-Sopron megyében?

Szűkebb pátriánkban egyre kevesebb embert százalékolnak le, a rokkantak közül pedig egyre több dolgozik újra. A javuló számok mögött vajon a valóság is jobb?

Szeghalmi Balázs


Kérdés, hogy az érintettek visszatérése a munkaerőpiacra mennyire lesz tartós?

Hazánkban mintegy 750 ezer megváltozott munkaképességű személyt tartanak nyilván. Hangsúlyozni kell azonban: nem minden megváltozott munkaképességű személy rokkant. A megváltozott munkaképességű munkavállalók a komplex orvosi minősítést követően lehetnek rokkantak vagy rehabilitálhatók, s ezáltal részesülhetnek rokkant vagy rehabilitációs ellátásban.

Közülük 185 ezer a gazdaságilag aktív, e csoporton belül pedig körülbelül 140 ezret foglalkoztatnak - az összes érintett 18,6 százalékát.

Ez azt is jelenti, hogy ameddig az ezredforduló környékén a megváltozott munkaképességű emberek 12, jelenleg több mint 18 százaléka tud elhelyezkedni valamilyen szinten a munkaerőpiacon.

Ez az arány ugyanakkor még mindig jóval elmarad az Európai Unió 40-50 százalék közötti átlagtól. Kérdés az is, hogy az érintettek visszatérése a munkaerőpiacra mennyire lesz tartós, hiszen döntő többségük a jelenleg futó hazai és uniós bérköltség-támogatással tudott elhelyezkedni.


Balogh Nikoletta megváltozott munkaképességű dolgozó papírokat címkéz a győri Esély Közhasznú Nonprofit Kft. telephelyén - fotó: H. Baranyai Edina

Balogh Nikoletta megváltozott munkaképességű dolgozó papírokat címkéz a győri Esély Közhasznú Nonprofit Kft. telephelyén - fotó: H. Baranyai Edina

A keringési rendszer rendellenességei és a rák mellett a pszichiátriai jellegű betegségektől is sokan szenvednek 

A megváltozott munkaképességűek közül a legnagyobb arányban a nyugat-dunántúli megyékben, Budapesten és a Dél-Alföldön tudnak elhelyezni (20-22 százalék), míg Észak-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon mindössze 13-15 százalék között mozog ez az érték.

Napjainkban a leszázalékolás vezető betegségcsoportjai a keringési rendszer rendellenességei, a daganatos és a pszichiátriai jellegű betegségek, illetve a mozgásszervi problémák.

Győr-Moson-Sopron megyében 2005-ben 10 ezer aktív korú emberre 17,8 különböző keringési rendszer betegségeiben szenvedő új rokkant jutott.

A szigorúbb feltételek eleve sokakat eltántorít a vizsgálatra jelentkezéstől  

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal friss jelentése alapján jelenleg ugyanezen betegségek miatt csupán 4,4 főt százalékolnak le szűkebb pátriánkban.

Daganatos betegségek miatt most 3,5, míg pszichiátriai betegségek miatt 4,3 főt nyilvánítanak rokkanttá megyénkben. Utóbbi számokat szintén 10 ezer aktív keresőre kell érteni.

A szóban forgó súlyos betegségek esetében hasonló a tendencia, mint a keringési rendellenességeknél: évről évre jelentősen kevesebb rokkantosítás történik.

A csökkenő számok mögött egyértelműen az áll, hogy a vizsgáló bizottságok sokkal szigorúbban járnak el, mint korábban. Ráadásul az ellátások megállapításánál szigorúbb feltételeknek kell megfelelni, ami eleve sokakat eltántorít a vizsgálatra jelentkezéstől.


Tény: egyre kevesebb embert nyilvánítanak rokkanttá - fotóillusztráció: Mészáros Mátyás

Tény: egyre kevesebb embert nyilvánítanak rokkanttá - fotóillusztráció: Mészáros Mátyás

"Nem mindenkinek jár az adókedvezmény, annak szigorú feltételei vannak"

A munkavállalók komplex minősítését a munkáltatók nem tudják kezdeményezni. Ez a vizsgálat a munkavállaló írásbeli kérelmére indul, és ennek költségét nem a munkáltatók viselik.

Valóban járhat ugyanakkor a fogyatékosoknak, illetve egyes betegségek után megváltozott munkaképességű munkavállalóknak adókedvezmény - ezt kormányrendelet szabályozza.

"Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele például csak abban az esetben lehetséges, ha a munkavállaló súlyos fogyatékossággal él együtt, vagy a kormányrendeletben meghatározott betegségben szenved.

Ezt azért fontos tisztázni, mert nem mindenkinek jár az adókedvezmény, annak szigorú feltételei vannak" - mondta érdeklődésünkre Farkasné dr. Lukácsy Zita, a győri Esély Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!