Győr és környéke

2015.07.31. 14:58

Már mosolyog a szír fiú, aki kamion alvázáról esett az M1-es autópályára

A tizenhat éves Zanát a győri Lurkó Alapítvány munkatársai naponta látogatják a kórházban, szemüveget kapott tőlük, laptopot vittek neki. De a fiú a beszélgetésekért a leghálásabb.

Szükösdi Judit


– Napi szinten látogatjuk a kórházban Zanát, hiszen már nem a szubintenzív osztályon kezelik, ételt viszünk neki. Amíg ott vagyunk és beszélgetünk, folyamatosan mosolyog. Szerintem fakír a fiú, annyira jól tűri a fájdalmakat – mondja a kisalfold.hu-nak [namelink name="Zajovicsné Vizer Bernadett"] a Lurkó Alapítvány vezetője.

A szír fiatal balesetéről - az év talán legmegrázóbb illegális határátlépési kísérletéről -, a Kisalföldben olvastak, azóta szívükön viselik a mindössze tizenhat éves Zana sorsát.

Zana már bohóckodni is képes látogatóival, segítőivel. Fotó: Lurkó Alapítvány

Zana már bohóckodni is képes látogatóival, segítőivel. Fotó: Lurkó Alapítvány

– Vittünk neki laptopot, vásároltunk hozzá mobilinternetet, hogy tarthassa a kapcsolatot a családjával. Az összetört szemüvege helyett újat kapott tőlünk, a lencsét az Optimus Optika ingyen adta, a keretet fizettük mi. Zana mindezért borzasztóan hálás, de a beszélgetésekért talán még inkább az. Alig várja a fiatal önkénteseinket is - akik az ötven óra közösségi szolgálatot teljesítik nálunk -, jól megértik egymást angolul. Leginkább hétköznapi témákról beszélgetünk vele, a családjáról, múltjáról nem kérdezzük, nem akarunk fájdalmat okozni neki. Ő tényleg megérdemli a támogatást, nem használja ki a segítségünket, és visszakapunk mindent: mosolyával, ölelésével kifejezi a háláját – fogalmazott Bernadett.


Fotó: Lurkó Alapítvány

Fotó: Lurkó Alapítvány
– Elképesztő tartása van a fiúnak, nem hagyta el magát, és ez nagyon ritka ilyen helyzetben. Hiszen nincs vele a családja, nincs semmije. Valószínűleg még hetekig nem tud lábra állni, de bízik a teljes felépülésben. Nagyon bízik abban is, hogy a rokonai eljönnek majd érte és jóra fordul a sorsa, jobb élete lesz – tette hozzá az alapítvány elnöke.

Prof. Oláh Attila, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház orvos igazgatója lapunknak elmondta: Zana valóban jobban van, nincsenek szövődményei sem.

Mindez szinte a csodával határos, hiszen a fiatal sérülései horrorisztikusak és életveszélyesek voltak - miután a kamion alvázáról az autópályára zuhant, átment rajta a jármű egyik kereke.

Arról, hogy a szír fiatal további sorsa mi lesz, hova kerül majd a jelenlegi osztályról az ellátása után, még nem tudni.

Címkék#menekült

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!