Győr és környéke

2014.10.15. 19:08

Több műszak, kevesebb pénz

A két műszak helyett ősztől háromba járó dolgozók havonta kevesebb pénzt vihetnek haza. Az érdekvédők és az érintettek szerint cseppet sem méltányosan. Csak Győrben több ezer dolgozónak okozhat gondot.

Rimányi Zita

"Nem kaptuk meg a törvény szerint október 10-ig járó szeptemberi fizetésünket" – panaszolták a lapunkat megkereső munkavállalók. Kiderült aztán, hogy átutalták pénzüket, csak nem annyit, amennyire számítottak.
 
Győri beszállító cégeknél dolgoznak, akik felkeresték lapunkat a munkarendváltozásból fakadó gondjukkal.

Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezeti Szövetség területi ügyvivője tud nehézségükről, ami szerinte a győri ipari parkban több ezer dolgozót érinthet. Az érdekképviseletet is többen keresték emiatt, amikor október elején szembesültek azzal, mennyi pénz járt szeptemberi munkájukért, s az elszomorította őket.

– Az Audi átállt három műszakos munkarendre, így a beszállítói is. Problémát okozott a dolgozóknak, hogy ugyan az alapbérük nem változott, mégis havonta kevesebb pénzt kaphatnak. Azoknál a cégeknél lehet ez így, ahol nem kötött helyi kollektív szerződést a munkaadói és a munkavállalói oldal – mondta el Molnár Ákos. Magyarázata szerint két műszakos rendben jellemzően több a túlóra, mint a három műszakosban. Műszakpótlék csak 18 óra és hajnali 6 óra között jár, s három műszakban könnyen előfordulhat, hogy sokkal kevesebbet kell ebben az időszakban dolgoznia egy munkásnak.

Az érdekvédő szerint hangsúlyozni kell, hogy nem mindenki járt rosszul. Vállalatonként, sőt, részlegenként is eltérő elszámolási rendek voltak, lettek. Számít, mikor rendelnek el egy túlórát, s például az is, munkaidőkeret van-e érvényben. Azt is nehéz megítélni, kevesebbet vagy többet dolgoznak összességében az új, három műszakos munkarendben a munkavállalók. Mindkettőre lehet példa.

A kollektív szerződésben a törvényi minimumon túli pótlékokat, más juttatásokat, különféle rugalmas engedményeket biztosíthat a cég embereinek. Molnár Ákos szerint ez garantálhatja, hogy ne járjanak rosszabbul a három műszakra áttéréssel. Ahol nincs ilyen, ott kezdeményezni lehet a megkötését, több helyen a vasasok ezért tárgyalnak a munkaadókkal. Leginkább így orvosolható a szakszervezeti tisztségviselő szerint azok gondja, akik kevesebb pénzt kapnak. „A három műszak a dolgozóknak megterhelőbb, mint a két műszak és nem méltányos, ha nehezedik megélhetésük" – szögezte le.

Lapunk megkeresett több céget is, de egyik vezetője sem kívánta kommentálni a hírt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!