Győr és környéke

2014.07.17. 12:30

Zsák a sorszámkiadón, sor a postán - Olvasóink a győri kormányablakban

Panaszolták, hogy a győri ETO Parkban működő kormányablakban nem megy túl könnyen az ügyintézés. Utánajártunk a kérdéseknek.

kisalfold.hu


A győri ETO Parkban működő kormányablakkal kapcsolatban - olvasóink még okmányirodaként írják - júliusban már foglalkoztunk egyszer, akkor azért, mert akár öt órát várakozhat, aki nyáron szeretné elintézni hivatalos ügyeit.

Szerdán két olvasói panasz is érkezett szerkesztőségünkhöz a témában, ezeknek jártunk utána:


Első olvasói levél:

˝Kedd, 18:35 ETO Park okmányiroda. Nyitvatartási idő 20:00. Nem akartak sorszámot adni, mert sokan vannak. Három ember volt előttünk...˝ - kezdte olvasónk a kisalfold.hu Facebook-oldalán. - ˝Az megoldás, hogy ráhúznak egy szemeteszsákot a sorszámkiadó automatára? Lefényképeztem, erre rögtön jött az egyik segítőkész ügyintéző, adható újra sorszám. Kaptunk és leültünk. A mellettünk ülő mondta, kb. 50 embert küldtek már el˝ - folytatta.


Hozzátette: ˝Megtudtam, akárki bejegyeztetheti magát bárki lakcímére. A tulaj nem fog róla értesülni. Az én címemen is többen be vannak jelentve. Ugye milyen jó dolog ez?"

A Kormányhivatal válasza:

A nyári időszakban, elsősorban a szabadságolások és a személyi okmányok intézése miatt megnövekedett azon ügyfelek száma, akik felkeresik a Győri Kormányablakot. Az ügyfelek igényeihez igazodva 2014. július 9-től meghosszabbodott az ügyfélfogadás, azaz már reggel 7 órától este 20 óráig fogadják az állampolgárokat, továbbá műszakonként 2-2 fővel megerősítették az ügyfélszolgálatot.

A lakcímbejelentéshez szükséges a tulajdonos, szállásadó hozzájárulása, amit a lakcímbejelentő lap aláírásával ad meg. Az ügyintéző a nyilatkozattételi jogosultságot ellenőrzi az ingatlan-nyilvántartásban, csak ezt követően történhet meg a bejelentkezés. Amennyiben kiderül, hogy az aláírás nem valós, büntetőeljárás kezdeményezhető, illetőleg olyan közigazgatási eljárás, amelynek eredményeképpen a bejelentett személy a nyilvántartásban fiktívként jelenik meg.


Második olvasói levél:

˝Feleségemnek az ETO Park okmányirodában akartunk személyi igazolványt csináltatni, 11-kor érkeztünk és este fél 8-kor kerültünk sorra.

Az ügyintézés a következőképpen megy: sorszámot húzol, vársz... Amikor sorra kerül a delikvens, elintéznek mindent, és ha nem bankkártyával fizetsz, akkor kapsz egy csekket. A csekkel átküldenek a szemközti postára, ahol szépen be kell állni a sorba. Addig az ügyintézők nem csinálnak semmit. Ha végigvárta a sort a postán az ember, akkor visszaslattyog a pulthoz, ahol befejezik az ügyintézést. Átlagosan 20-25 perc alatt intézik el egy ember ügyét. Kivéve, ha kártyával fizetsz, akkor kb. 5-8 perc...

A postán való sorbanállás a gond - szerintem - az ügyintézés menetében. Mindenki arra vár az okmányiroda előtt, hogy az éppen aktuális ember végigvárja a sort a postán" - fogalmazott olvasónk.

Kormányhivatal válasza:

A Győri Kormányablak nyitvatartási rendjének meghosszabbításának óta a várakozási idő jelentősen lecsökkent.

A bevásárlóközpontban működő postahivatal kis forgalmú, a várakozási idő néhány perc. Amíg az ügyintéző az ügyfélre várakozik, az ügyintézéshez kapcsolódó egyéb tevékenységet végez, vagy újabb ügyfelet hív az ablakhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!