Győr és környéke

2014.06.26. 19:05

Egyre több győri használ drogot

A csütörtöki Nemzetközi Kábítószer-ellenes Világnapon is a készülő győri drogstratégiához gyűjtöttek anyagot a győri üzletközpontban. Míg 1994-ben a győri fiatalok 7, 2009-re 34 százalékuk próbált már ki legalább egyszer valamilyen drogot.

kisalfold.hu


A győri önkormányzat a Városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal együttműködve folyamatosan, közel 5 éves periódusokban figyelemmel kíséri a Győr droghelyzetét.

Növekszik a droggal kapcsolatba kerülő fiatalok aránya: erre hívták fel a társadalom figyelmét csütörtökön a Nemzetközi Kábítószer-ellenes Világnapon. Fő célcsoportjuk a tizenéves fiatalok és szüleik voltak az Árkád Győr üzletközpontban.

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Győr Városi és Területi Szervezetének egyenruhás aktivistái szólították meg a járókelőket, hogy cédulákon üzenjenek egymásnak: ide a diákok által készített drogellenes plakátokat is kihelyeztek.

Miklósiné Bertalanfy Mária WHO koordinátor, a Városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum alelnöke szerint az itteni tapasztalatokat a készülő új városi drogstratégiánál is figyelembe veszik. "A felmérés, a kérdőívek begyűjtése után most a feldolgozásánál tartunk. 1994 óta gyűjtünk adatokat: akkor a 13-18 éves korosztályban a győri fiatalok 7 százaléka legalább egyszer kapcsolatba került illegális drogokkal.

1999-re ez a szám hatalmasat ugrott, 24 százalékra nőtt. 2004–ben már 29, 2009-ben pedig 34 százaléknál jártunk. Attól tartok, a mostani adatok alapján még ez a szám is emelkedni fog, bízom benne, hogy csak kevéssel" – mondta.

Kiemelte: a családi háttér rendkívül fontos. "A serdülő korú gyermeket nevelő szülők esetében még akkor is lehetnek gondok, ha jó a kapcsolatuk gyermekükkel. Sokszor ennek megtartása érdekében nem vállalják fel a konfliktusokat, s nem elég következetesek" – mondta. Hozzátette: az új pszichoaktív szerek rendkívül veszélyesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!