Gazdaság

2015.08.06. 19:15

Szeretjük a kenyeret

Nehéz dolga lesz a Kisalföld Kenyere 2015 kampányban döntő zsűrinek. Eddig több mint ötvenféle kenyérre érkezett több mint háromszáz ajánlás, jobbnál jobb érvekkel. Összeállításunkban olvasóink véleményeiből szemezgetünk.

kisalfold.hu

A Kisalföld kampányában olvasóink és szakmai zsűri segítségével keressük a Kisalföld Kenyerét. Eddig közel ötven pékség termékeire kaptunk ajánlást. A beérkezett SMS-ekből, telefonokból és e-mailekből az látszik, hogy többségében a hagyományos fehér kenyereket kedvelik olvasóink, de szép számmal találkoztunk például reform jellegű magos, teljes kiőrlésű, barna vagy rozskenyérrel is.


Harmadnap is zamatos

Dr. Kósa Lajos mosonmagyaróvári olvasónknak nagyon tetszik új kampányunk.

– Manapság a fiatalok alig ismerik a kenyeret, és ez nagy baj. Ezért nem tudnak különbséget tenni jó és rossz kenyér között. Annak idején szüleink, nagyszüleink nagyon megbecsülték a kenyeret és erre tanítottak minket is. Maguk sütötték hajnalban, a munkába indulás előtt. Hetenként legfeljebb kétszer dagasztottak, mégis friss volt – vélekedett dr. Kósa Lajos. Az általa javasolt kenyér – azt mondják – toronymagasan a legjobb abban az üzletben, ahol vásárolni szoktak.

– Jó ízű, ropogós, nincsenek benne a kenyértől idegen ízek. Még harmadnap is ugyanolyan zamatos – mondta olvasónk.

A magvas egészséges

Bokor Szilvia győri olvasónk kedvence egy magos kenyér. Szerinte az a jó termék, ami egészséges, minőségi és másnap is jóízűen fogyasztható. Mivel egyedül él, csupán fél kilót vásárol a kenyérből.

– Gyorsan elkapkodják, egyre népszerűbb – mondja olvasónk. – Két-három naponta délelőtt buszra ülök és megveszem a kenyeret a belvárosban. A gyermekemmel és az unokáimmal is megszerettettem.

Dr. Kósa Lajos mosonmagyaróvári olvasónk is benevezte a versengésre a kedvenc kenyerét. Fotó: M. Á.

Dr. Kósa Lajos mosonmagyaróvári olvasónk is benevezte a versengésre a kedvenc kenyerét. Fotó: M. Á.
Héja és belseje

Németh Endre évek óta az egyik kilós fehér kenyérre esküszik. Azt tapasztalja, hogy állandó a minősége, többnaposan sem morzsálódik. „Sokszor csak úgy önmagában eszem, azt szoktam mondani, hogy ilyenkor háromfélét eszem: kenyeret, héját és a belsejét" – mondja.

Dr. Kardos Károlyné egy színezék-, adalékanyag- és tartósítószer-mentes rozskenyeret javasolt.
– Általában többet szoktam vásárolni belőle és lefagyasztom. Így, ha kifogyunk, vészhelyzet esetén mindig van itthon friss kenyér – írta szerkesztőségünknek.

Egy hagyományos kemencében sült ropogós kenyeret javasol a Kisalföld Kenyere 2015 címre Horváth Zsófia, akinek gyermekkori emlékeit csalogatja elő az íze és az illata.

A parasztkenyérnek is nagy sikere van. Patakiné Gönye Ildikó fia ballagásán ezt kínálta a marharaguhoz. A népes vendégseregnek nagyon ízlett.

Kalmár János kedvenc kenyere „nem morzsolódik, finom puha az állaga, az íze remek. Hat nap múlva is ehető, forrón kapható, az illata pedig betölti az egész lakást" – árulta el róla.

Augusztus 10-ig várjuk, melyik pékség melyik termékét javasolják a díjra. Címeink: [email protected]; 9002 Győr, Pf. 28; Kisalföld Facebook-oldala; 30/3030-449-es SMS-vonal. Olvasóink között szakácskönyvet sorsolunk ki.

A tíztagú zsűribe öt olvasót is beválasztunk

Tíztagú zsűri fog dönteni, melynek szakmai tagjai: Werli József, a Pékszövetség szakmai titkára, Pető István, a Magyar Gasztronómiai Szövetség örökös tiszteletbeli elnöke, Nagy Eszter, a Konyhafőnök műsor harmadik helyezettje, dr. Boncz Ágota belgyógyász, diabetológus, a Gyógyító ételek szakértője, Tolvaj Csaba sommeiler-gourmet, Gasztromagazinunk állandó szerzője. A további öt bírát olvasóink közül választjuk. A zsűri elé a legtöbbször ajánlott kenyerek kerülnek. A végeredményt augusztus 19-én jelenő ünnepi számunkból ismerhetik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!