Foci a csúcson

2022.12.18. 21:43

Foci Vb 2022 - Top 8 érdekesség, rekord a világbajnoki döntőről - Angel Di María rekordja

A katari labdarúgó-világbajnokságon vasárnap győztes argentin válogatott mindössze a második csapat lett a tornák történetében, amely úgy hódította el a trófeát, hogy az első mérkőzésén vereséget szenvedett.

MTI

Az argentin Ángel di María berúgja csapata második gólját Hugo Lloris francia kapusnak - Fotó: MTI/AP/Francisco Seco

  • A statisztikákkal foglalkozó Gracenote elemzése szerint az argentinok előtt - akik Szaúd-Arábiától 2-1-re kaptak ki a csoportkör nyitányán - 2010-ben a spanyolok tudtak annak ellenére diadalmaskodni, hogy elveszítették első találkozójukat, a La Roja akkor a svájciakkal szemben maradt alul 1-0-ra.
  • Ez volt a harmadik vb-döntő, amely 11-esekkel dőlt el, 1994-ben a brazilok az olaszokat, 2006-ban pedig az olaszok a franciákat múlták felül ilyen módon.
  • Az argentinok a végső sikerig tartó útjuk során nyolc gólt kaptak, ennél többet csak az NSZK válogatottja szedett össze 1954-ben, amikor 14-et, abból pedig csak a magyarok elleni csoportmeccsen nyolcat.
  • Ez volt az első olyan vb-döntő, melyen mindkét csapatban egy-egy játékos egynél több gólt szerzett, Lionel Messi kétszer, Kylian Mbapéé háromszor talált be. A hétszeres aranylabdás Messi a vb-k történetének hatodik játékosa, aki egy torna hat mérkőzésén is betalált Just Fontaine (1958), Jairzinho (1970), Toto Schillaci (1990), Davor Suker (1998) és Ronaldo (2002) után.
  • Messihez hasonló teljesítményre - aki a jelenlegi lebonyolításban csoportkör után nyolcad-, negyed- és az elődöntőben, valamint a fináléban is betalált - csak 1938-ban Sárosi György volt képes, akkor még azonban nem rendeztek csoportmérkőzéseket.
  • Messi 35 évesen és 177 naposan minden idők második legidősebb gólszerzője lett a finálékban, a rekordot a svéd Nils Liedholm tartja, aki 1958-ban a brazilok elleni döntőben 35 évesen és 264 naposan talált be.
  • Sporttörténelmet írt az argentinok második gólját szerző Angel Di María is, mivel az első futballista lett, aki olimpiai, kontinentális és világbajnoki döntőben is eredményes volt.
  • A döntőben mesterhármast szerző Kylian Mbappé a brazil Vavá (1958, 1962) és Pelé (1958, 1970), valamint a német Paul Breitner (1974, 1982) és honfitársa, Zinédine Zidane (1998, 2006) után az ötödik futballista lett, aki két vb-döntőben is betalált. Mivel Mbappé egyszer négy éve is eredményes volt az akkor megnyert döntőben, így négy góljával a vb-döntők legeredményesebb játékosa lett Vavát, Pelét, Zidane-t és az angol Geoff Hurstöt megelőzve. Utóbbi Mbappé mostani triplájáig az egyetlen vb-döntőben mesterhármast elérő futballista volt. Mbappé egyúttal az első játékos, aki két percen belül duplázott a fináléban, világbajnokságon pedig legutóbb erre a mexikói Javier Valdivia volt képes El Salvador ellen 1970-ben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!