Foci VB 2014 Brazília

2014.07.05. 23:21

Argentína simán, Hollandia tizenegyesekkel jutott a négy közé - összefoglaló

Higuaín 8 perc alatt eldöntötte az argentin továbbjutást, de Robbenéknek 120 perc sem volt elég Costa Rica ellen. Akkor kapust cserélt Van Gaal, és Krul két büntetőt megfogva továbbjuttatta Hollandiát!

Munkatársunktól

Hírek

A szombati napon a Neymarral kapcsolatos hírek uralták a sajtót. A brazil játékos a Klumbia elleni negyeddöntőben sérült meg, miután hátulról letérdelte őt Zuniga. A mérkőzés után nem sokkal később jött a hír, hogy a házigazdák kedvencének befejeződött a világbajnokság csigolyatörés miatt. Szerencsére nem kell műteni és pár hét pihenés után újra játékképes lesz a csatár.


Az eset után Zuniga is azonnal megszólalt. "Szerettünk volna gólt lőni, nagyon kemény meccs volt. Sajnálom, hogy ez történt, remélem, Isten segítségével hamar rendbe jön" - mondta Zuniga, hangsúlyozva, hogy szerinte a megmozdulása teljesen normális volt és nem akart sérülést okozni. A hátvéd hozzátette: a pályán a válogatottért, a hazájáért küzd, és nem gondolta volna, hogy csigolyatörést okoz riválisának. "Brazília és a világ nagy tehetsége" - jellemezte Neymart, aki négy gólt szerzett a világbajnokságon.  Neymarnak sokak mellett Messi és Usain Bolt is jobbulást kívánt a közösségi oldalakon.

A hazai győzelemnek szépségdíjas jelenete is volt, amihez egyik részről könnyek is társultak. A lefújást követően David Luiz vígasztalta a zokogó James Rodriguezt, aki 22 évesen csapata húzóembere volt. Luiz megtapsoltatta a fiatal csatárt. Az erről szóló fotók és videók letartolták az internetet a hétvégén.


Brazília így Németország ellen lép pályára majd az elődöntőben. Joachim Löw meglepő módon örült a hírnek: "Mi szebb van annál, mint hogy futball-álomországban az önök erős csapata ellen léphessünk pályára egy vb-elődöntőben" - mondta.

Meccsek

24 év után elődöntőben az argentinok

Argentína-Belgium 1-0 (1-0)

Negyeddöntő, Brazíliaváros, játékvezető: Nicola Rizzoli (olasz).

Argentína: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Basanta – Biglia, Mascherano, Di María (Perez 33')– Lavezzi (Palacio 71'), Messi, Higuaín (Gago 81'). Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella.

Belgium: Courtois – Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen – Witsel, Fellaini – De Bruyne, E. Hazard (Chadli 75'), Mirallas (Mertens 60')– Origi (Lukaku 60'). Szövetségi kapitány: Marc Wilmots.

Gólszerző: Higuaín (8').

Sárga lap: Hazard (53'), Alderweireld (69'), Biglia (75').

Foci vb 2014 negyeddöntő: Argentína-Belgium. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)


I. félidő

8. perc
: Higuaín remek helyzetfelismeréssel 15 méterről a jobb alsó sarokba lőtte az eléje pattanó labdát (1-0).

II. félidő

53. perc:
Higuaín szerezhetett volna újabb gólt, szép csellel játszotta tisztára magát, majd lendületből, 15 méterről lőtt kapura, a labda a felső lécet érintve hagyta el a játékteret. 94. perc: Messi egyedül törhetett kapura, de nem tudta átemelni a labdát a kivetődő Courtois fölött.

Az argentin válogatott egygólos győzelmet aratott a belga csapat felett a brazíliai labdarúgó-világbajnokság szombati első negyeddöntőjében, ezzel a németek és a brazilok után harmadikként a legjobb négy közé jutott. Az elődöntőbe kerülés legutóbb 24 éve sikerült a dél-amerikai ország nemzeti együttesének, amely 1990-ben ezüstérmes volt. Az argentinok a döntőbe jutásért a Hollandia-Costa Rica mérkőzés győztesével játszanak majd szerdán. Negyeddöntő: Argentína-Belgium 1-0 (1-0)


Mindkét csapat aktívan kezdett, az argentinok azonban gyorsan megszerzett vezetésük után már inkább taktikusan, semmint lendületesen futballoztak. A belgák igyekeztek tartani a labdát, ez egyes időszakokban sikerült is nekik, a támadásaikban azonban nem volt ötletesség, így pedig nem tudtak gólhelyzeteket kialakítani. Az argentinok bő fél óra elteltével cserére kényszerültek, a nyolcaddöntőben győzelmet érő gólt szerző Angel Di María hagyta el a pályát sérülés miatt. A félidő utolsó perceire kissé "leült" a játék, az argentinok nem kapkodtak, a belgák pedig továbbra sem voltak képesek ráerőltetni akaratukat ellenfelükre. Nem sokat változott a játék képe a fordulást követően sem, a dél-amerikaiak az eredmény tartására törekedtek, és időnként megindultak, míg a belgák továbbra is hatástalanul szövögették támadásaikat. Az európai csapat a hajrára nagy energiákat mozgósított, de komoly helyzetig nem jutott el, így az argentinok megérdemelten győztek az összességében kevés kapura lövést hozó mérkőzésen.

Büntetőkkel jutott elődöntőbe Hollandia

kod: vb/labdarúgás/SPOR fk: ld: Budapest/Salvador, 2014. július 6., vasárnap (MTI) - A holland válogatott 11-esekkel nyert Costa Rica csapata ellen a brazíliai labdarúgó-világbajnokság szombati második negyeddöntős mérkőzésén, ezzel negyedikként - a németek, a brazilok és az argentinok után - a legjobb négy közé jutott. A találkozón sokkal több helyzetet alakított ki a holland együttes, több kapufát is lőtt, de nem tudta bevenni a szervezetten védekező közép-amerikaiak kapuját. A hosszabbításra a Costa Rica-iak felbátorodtak, és a vége előtt nem sokkal akár gólt is szerezhettek volna, igaz, valamivel később megint nagy szerencséjük volt a saját kapujuk előtt. A 11-esekre készülve a lefújás előtti pillanatokban kapust cserélt a hollandok szakvezetője, és jól tette, mert a Jasper Cillessen helyére beálló Tim Krul két büntetőt hárított, miközben csapattársai nem hibáztak. Hollandia egymás után másodszor, összességében pedig ötödször jutott a legjobb négy közé. A döntőért az argentinokkal mérkőzik majd szerdán.

Hollandia-Costa Rica 0-0 (0-0) - tizenegyesekkel 4-3

Negyeddöntő, Salvador, játékvezető: Ravsan Irmatov (üzbég).

Hollandia: Cillessen (Krul 120') – Kuyt, De Vrij, Vlaar, Martins Indi (Hüntelaar 105'), Blind – Wijnaldum, Sneijder, Depay (Lens 76') – Robben, Van Persie. Szövetségi kapitány: Louis van Gaal.

Costa Rica: K. Navas – G. González, Umana, Acosta, Gamboa (Myrie 79') – J. Díaz, Borges – Tejeda (Cubero 97'), Ruiz, Bolanos – J. Campbell (Urena 66'). Szövetségi kapitány: Jorge Pinto.

Sárga lap: Díaz (37'), Umana (52'), González (81'), Acosta (107'), Hüntelaar (111').



I. félidő

22. perc:
Robben labdáját Kuyt passzolta jobbról keresztbe, a 16-osnál álló Depay remekül hozta helyzetbe Van Persie-t, az ő lövését bravúrral hárította a Costa Rica-i kapus, majd Sneijder ismétlésénél is a helyén volt.

39. perc: Sneijder végzett el szabadrúgást középről, mintegy 25 méterről, labdáját Navas látványos mozdulattal ütötte ki a jobb felső sarok elől.

II. félidő

82. perc:
a 16-os bal csücskétől csavarta kapura a labdát Sneijder szabadrúgásból, a labda a jobb oldali kapufáról vágódott vissza a mezőnybe.

93. perc: bal oldali középre gurítást követően nagy kavarodásban Van Persie lőtt kapura közelről, labdája az egyik hazai védő lábáról a felső lécre pattant.

Foci vb 2014 negyeddöntő: Hollandia-Costa Rica. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)


11-esek:

Borges a bal alsó sarokba lőtt, Krul jó irányba vetődött, de nem érte el a labdát (1-0) Van Persie ugyanoda lőtt, ahova Borges, Navas is alig maradt le a labdáról (1-1) Ruiz is a bal alsót vette célba, Krul azonban ezúttal védett Robben elegánsan a jobb felsőbe emelt (2-1) Gonzalez a kapu bal oldalába bombázott (2-2) Sneijder magabiztosan a kapu jobb oldalába lőtt (3-2) Bolanos ugyanoda célzott, és nem hibázott (3-3) Kuyt is jobbra lőtt, a kapus nem tudott védeni (4-3) Omana büntetőjét a balra vetődő Krul kivédte.

A hollandok irányították a játékot az első félidőben, sokkal többet birtokolták a labdát ellenfelüknél, de igazán lendületes támadásokat csak mintegy húsz perc elteltével vezettek. Ekkor helyzeteket alakítottak ki, többször zavarták össze a Costa Rica-iakat, akik viszont alapvetően védekezésre rendezkedtek be, s csak elvétve jutottak el a holland kapuig. A hollandok több akciója les miatt akadt meg, de nemegyszer csak néhány centin múlott, hogy nem fejezhették be támadásukat. A szünet után valamivel aktívabbá vált elöl a Costa Rica-i csapat, a hollandok pedig kevesebbet kezdeményeztek ebben az időszakban. A hajrára viszont az európai csapat nagyon beszorította ellenfelét, és többször is egészen közel állt a gólszerzéshez, ami azonban a rendes játékidőben nem jött össze neki. Nem esett gól a hosszabbításban sem, pedig ekkor már a felbátorodó Costa Rica-iak előtt is adódott nagy gólszerzési lehetőség, és a hollandok is többször eldönthették volna a mérkőzést. A büntetőpárbaj előtt a hollandok szövetségi kapitánya, Louis van Gaal kapust cserélt: Jasper Cillessen helyére Tim Krul állt be, aztán két 11-est hárított, ezzel nagy mértékben járult hozzá csapata továbbjutásához. A hollandok lényegesen többet tettek a győzelemért, így továbbjutásuk megérdemelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!