falusi turizmus

2017.04.14. 12:16

Megtartotta ünnepi közgyűlését a Győr-Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus Egyesület

Az idén 20 éves Győr-Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus Egyesület április 11-én Kunszigeten tartotta ünnepi közgyűlését

Az Egyesület 1997-ben alakult Bozsokon. Így immár 20 éve hívnak közösen vendégségbe fiatalokat és idősebbeket, szórakozni, tanulni és üdülni vágyókat, hogy vigyék el emlékbe szép tájaink, kanyargó folyóink, tiszta vizű tavaink és kedves falvaink jó hírét.

A falusi turizmus nyújtotta örömöket, a tiszta, barátságos portákat és házigazdáik vendégszeretetét, a természet közelségét, a falvaink nyugalmát.

Különleges természeti értékünk a Szigetköz, az UNESCO világörökségi listáján is szerepel a több mint ezeréves pannonhalmi bencés Apátság, és a Fertő-tó kultúrtáj, melynek települései kulturális és természeti értékek gazdag tárházát jelentik.

Az Egyesülethez csatlakozott házigazdák mindig tudják, mit érdemes a környéken bebarangolni, hol érdemes horgászni, kerékpározni vagy éppen lovagolni. Tudják, hogy hol vannak a környéken jó strandok, uszodák és gyógyfürdők, vagy éppen mit adnak este a közeli nagyváros színházában vagy hangversenytermeiben. A falusi ünnepek, a húsvétolás, a szüret, de még a májusfa-állítás és a lakodalom is élmény minden más vidékről idelátogatónak.

Többek között ez is az Egyesület legfőbb célja. Értékeink bemutatása és jó hírnevünk öregbítése a vendéglátókon keresztül.

Ezért is olyan nagy érdem és ünnep, hogy 2017. április 11-én a XX. jubileumi év értékelését kezdhette meg a közgyűlés.

Több napirendi pont követte egymást, melyek a 2016-os év lezárását valamint az idei év munka-tervét taglalták.
A jelentések szerint 2016-ban 4 alkalommal ült össze az egyesület választmánya, melyek keretében az aktuális kérdéseket és problémákat beszélték meg.

Kiemelt téma volt az internetes tevékenység fejlesztése, valamint a LEADER pályázat keretein belül megvalósított Falusi Turizmus Kártya termékfejlesztéseivel járó munkálatok kidolgozása. E szerint:

 • 100 db turisztikai kártyaolvasó és
 • 5000 db kártya beszerzése és elhelyezése valósult meg 2015-ben, melyek
 • aktuális leltározására 2016-ban került sor.
 • Ez évtől lehetett indulni a szerződésekkel első lépcsőben a szolgáltatók felé.
 • 2016-ban is megrendezésre került a „Megyére fel!” középiskolai honismereti vetélkedő

  A jegyzőkönyvből: Folyamatosan zajlott a Megyére fel középiskolai honismereti vetélkedő elő-készítése az április végi regisztrációig, majd az október 7.-én sorra kerülő döntőig. A vetélkedő „Tájra fel ! Dunán innen Dunán túl.” szlogennel folytatódott tovább. A 2014.évi indulást követően a rendezvényre 2016-ban a 3. alkalommal került sor. A rendezvény a SZE KGK Turizmus Intézet és a SZE AK szervezői munkájával és kooperációjával fejlődött tovább az év eleji hallgatókkal folytatott egyeztető megbeszélést követően. A Felvidéki értéktár szlovák iskolákat delegált, így 3 felvidéki csapat is a döntőbe juthatott a 3 megyei csapat mellett. A megvalósításhoz pályázati támogatást sikerült elnyerni a Hungarikum pályázatból.

  Mindezen beszámolókat követően a közgyűlés egyhangúlag, tartózkodás és ellenszavazat nélkül elfogadta az éves beszámolót és mellékleteit, benne a mérleget, az eredmény-levezetést, a közhasznúsági jelentést, az elnök és a titkár beszámolóját, ill. az Ellenőrző Bizottság elnökének előterjesztését.

  A kiemelkedő eseményt több országos szervezet tisztségviselője is megtisztelte jelenlétével. Jelen volt Dr. Szalók Csilla, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének elnöke, Németh Gergely, a megyei Agrárkamara vezetője, Szany polgármestere, valamint Székely Rita, a Pannontáj - Sokoró Natúrpark Egyesület elnöke. Ők a harmadik napirendi pontban kaptak szót, hogy ismertethessék a jelenlévőknek szervezetük munkásságát, tevékenységeit illetve elképzeléseik be-mutatását a további együttműködési perspektívákról.

  S mi mással is zárulhat egy ilyen rangos esemény?

  Dr. Fekete Mátyás, a GFeketéné Tolnai Katalin, Fekete Mátyás és Tamás Lőrincnéyőr-Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus Egyesület elnöke Jubileumi Elismerő Oklevelet adott át több jelenlegi és régebbi egyesületi tagnak. Ezt követően pedig a Győr-Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus Egyesület tiszteletbeli tagja címet igazoló oklevelet nyújtotta át az egyesület két korábbi elnökének: Tamás Lőrincnének és Feketéné Tolnai Katalinnak.

  Az ünnepi közgyűlés sikerében jelentős szerepe volt Kunsziget önkormányzatának, személy szerint Lendvai Ivánné házigazdának, az egyesület egyik alapítójának, aki a választmány legrégebbi tagjai közé sorolható. Róla tudni kell, hogy huszonegy éve élvezi faluja lakosságának bizalmát, huszonegy éve Kunsziget elismert és kedvelt polgármestere. A Győr-Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus Egyesület ezúton is köszöni Marika munkáját.

  Forrás: 

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!