Életstílus

2017.07.18. 09:00

A férfiakat is érinti az inkontinencia

Túlsúly, hólyag- vagy prosztatadaganat is okozhat vizelettartási problémát, amely nyáron még több kellemetlenséget okoz. Bár több százezer magyar férfi érintett, sokan nem mernek róla beszélni. Pedig kellene, a probléma ugyanis sok esetben orvosolható.

Pavló Péter

– 2010-ben prosztatarákot diagnosztizáltak nálam, amiből a kezeléseknek és a sebészi beavatkozásnakköszönhetően sikerült teljesen felépülnöm. A műtétnek azonban volt egy kellemetlen mellékhatása is: vizelettartási problémám adódott – mesélte olvasónk, a 63 éves Koszorús Péter, aki emiatt hónapokon át ki sem akart mozdulni otthonából. A 36 éves Gabriellánál a terhesség ideje alatt jelentkezett az inkontinencia, de hasonló cipőben járt a 31 éves Linda is.


A szakemberek szerint a vizelettartási probléma a világon több tízmillió nőt és férfit érint, beszélni azonban inkább csak a nők mernek róla. Pedig a segítség a férfiak számára is ugyanúgy elérhető lenne.

A túlsúly is felelős


– Nagyon megijedtem, amikor jelentkezett az inkontinencia, hiszen még csak 41 éves voltam – árulta el olvasónk, András, akinek szintén sok kellemetlenséget okozott a szivárgó vizelet. Kiderült, nála kisebb a baj, mint Péternél volt: az orvos megállapítása szerint a rendszertelen étkezése miatt (András kamionosként dolgozik – a szerk.) sűrűn volt székrekedése, ami végül ehhez a problémához vezetett, az pedig csak súlyosbította a dolgot, hogy a nem megfelelő táplálkozás miatt túlsúllyal (is) küzdött.


A szakemberek szerint minden korban és mindkét nemnél előfordul, de körülbelül kétszer annyi nőt érint, mint férfit a hólyag záróizmainak zavara. Magyarországon közel egymillió ember küzd ezzel a problémával, melynek tünetei a gyakori vizelési inger, majd az akaratlan vizeletcsepegés. Áldott állapot, szülés, dohányzás, túlsúly, fertőzés, gyakori székrekedés, változókori hormonváltozások isközrejátszanak a kialakulásában, és bár elsősorban a nők beszélnek róla, a férfiaknak is komoly problémát okoz.


– A férjemnek a cukorbetegsége miatt akadtak vizelettartási nehézségei. Először csak az alsóneműkön vettem észre, majd az ágyneműn is. Csak hosszú győzködés után volt képes beszélni a problémájáról – árulta el olvasónk, Mészárosné Linda.

 

Rengeteg férfit érint az inkontinencia, mégis kevesen beszélnek róla.

Rengeteg férfit érint az inkontinencia, mégis kevesen beszélnek róla.

Rosszabbak az esélyek


– Azok a férfi páciensek, akik ezzel a problémával keresnek meg, általában a feleségük unszolására teszik – mondja dr. Szabó Attila háziorvos. A szakember szerint ugyanakkor rendkívül fontos lenne, hogy már a tünetek első jelentkezésénél a megfelelő kezekbe kerüljön az illető, sokszor ugyanis olyan dolog is meghúzódhat a háttérben, ami már komoly ellátást igényelne.


– Hólyagdaganat, prosztatamegnagyobbodás vagy prosztatadaganat is okozhatja, hogy csak a legrosszabb lehetőségeket említsem – mondja a szakember, aki szerint azzal, hogy a férfiak kevésbé beszélnek erről a problémáról, a lehetséges gyógyulásukat kockáztatják.


A különböző gyógytornáknak és kezeléseknek köszönhetően 3–6 hónap alatt már pozitív eredmény érhető el, ha azonban ez sem segít, akkor sem kell kétségbeesni, ugyanis műtétileg is orvosolható a probléma.

„Ez ma már rutinbeavatkozásnak számít, és 1–2 nap után már otthon is lehet a páciens. A hatékonysági foka igen magas, az esetek 90 százalékában pozitív eredményt hoz" – beszélt lapunknak korábban a problémáról dr. Bajory Zoltán egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Urológiai Klinikájának igazgatója.

Ne igyunk kevesebbet


A témában érintett olvasóink szerint hiába van ma már számos olyan gyógyászati segédeszköz, amely segít a vizelettartási problémát „észrevétlenné" tenni, a nyarat jóval nehezebben élik meg, mint az év más időszakát.

– A kánikula és a forróság ilyenkor duplán érezteti negatív hatását: az esetleges kellemetlen szagok sokkal erősebbek, így jóval kevésbé érzem magam komfortosan. Ilyenkor nem is mozdulok ki szívesen a házból – mondja olvasónk, Tihanyi Bertalan.


– Strandolni vagy úszni csak nagy körültekintéssel merek elmenni, de sajnos így is előfordulnak kisebb balesetek – tette hozzá másik olvasónk, Gábor.


A szakemberek szerint sokan az inkontinencia miatt megpróbálnak kevesebb folyadékot bevinni a szervezetükbe, ami a forróságban csak tovább ront a helyzeten. Inkontinencia esetén ugyanis nagyon fontos, hogy ne a bevitt folyadék mennyiségét csökkentsék, hanem igyanak minél többet! A csökkentett folyadékbevitel ugyanis nem jó megoldás, a húgyutakban és a vesében pangó vizelet csak ront a helyzeten, és székrekedéshez vezethet.

 

Számos gyógynövény van, melyek segíthetnek az inkontinencia okozta kellemetlen panaszok enyhítésében.

Számos gyógynövény van, melyek segíthetnek az inkontinencia okozta kellemetlen panaszok enyhítésében.

Segít a gyógynövény


Szerencsére számos gyógynövény van, melyek segíthetnek az inkontinencia okozta kellemetlen panaszok enyhítésében. Elsősorban a vízhajtó, fertőtlenítő hatású és enyhe nyugtató gyógyteák, tökmagolaj fogyasztása javasolt. Ajánlott gyógynövények: komló, macskagyökér, kawa-kawa (készítményekben – stresszkivédő hatású), farkasbogyó, cickafark, spanyolmeggylevél, fehér árvacsalán, tökmag, tökmagolaj, cigánymeggylevél.

Hétköznapi praktikák


Megfelelő életmóddal sokat tehetünk az inkontinencia megelőzéséért, a tünetek enyhítéséért. A legfontosabb, hogy elkerüljük az elhízást, hiszen a testtömeg-növekedés hozzájárulhat az inkontinencia kialakulásához. Csökkenteni kell az alkohol- és koffeintartalmú italok (kávé, tea, kólafélék) és az erős fűszerek fogyasztását, ezek irritálhatják a hólyagműködést.

Figyelmeztető jelek


Ha a vizelet zavarossá vagy véressé válik, ürítése fájdalommal, égő érzéssel jár, azonnal forduljon orvoshoz! Ezek ugyanis bakteriális fertőzés, vesekő jelei lehetnek.


Cikkünket a Kisalföld hetente kedden megjelenő Gyógy-ír mellékletében olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!