Életstílus

2017.07.19. 09:07

Költözése előtt még lesz egy utolsó kitelepülése a Néprajzi Múzeumnak

A Művészetek Völgyében tartanak állandó programokat és vetítéseket az archívumból. A következő 3 évben hasonló módon próbálja megtartani jelenlétét az intézmény, mivel a Kossuth térről menniük kell.

Egyedüli múzeumként vesz részt idén a Művészetek Völgye fesztiválon a Néprajzi Múzeum, amely július 21. és 30. között Taliándörögdön, az Etno Ligetben minden nap állandó programokkal és koncertekkel, az Etno Portán pedig vetítésekkel várja a fesztiválozókat.


A Néprajzi Múzeum egyike Európa legfontosabb szakmúzeumainak; a magyar népi kultúra felbecsülhetetlen értékű tárgyi emlékei mellett itt található az ország legnagyobb nemzetközi gyűjteménye, és az intézmény a kortárs kultúra kutatásának is fontos központja - emlékeztet a múzeum által az MTI-hez eljuttatott közlemény.


Mint közölték, a programkínálat a múzeum jelenlegi otthonának utolsó időszaki kiállítása, az intézmény költözése, valamint az aktuális kutatások témáira épül a Művészetek Völgyében.


Az Etno Ligetet a Néprajzi múzeum "közösségi lazítójának" szánják: az intézmény munkatársai ide elsősorban azokat várják, akik szívesen játszanak, táncolnak, alkotnak, ismerkednek a hagyományos népi kultúra értékeivel, régi mesterségekkel vagy a kortárs, nemzetközi kutatómunkák eredményeivel.

Kép forrása: muzeum.hu

Kép forrása: muzeum.hu

Lesz moldvai, majd görög táncház, beszélgetések sámántárgyakról és a népi gyógyászatról, de a múzeum baráti körének elnökével, Sebő Ferenccel is lehet majd találkozni.

A zenés programokat minden nap Etno Jam, közös örömzenélés zárja.


Az Etno Porta a Néprajzi Múzeum archívumából kínál érdekes csemegéket, és a múzeum számára az Ötvenhatosok terén épülő új épület tervei is itt mutatkoznak be, miközben a Mesélő cipőbuxusok is érdekes cipőtörténeteket tartogatnak.


"Mivel a múzeum 2017 novemberében búcsúzik jelenlegi épületétől, a következő három évben hasonló jellegű megjelenésekre és találkozásokra próbálunk készülni, ezért a fesztiválszereplések nagyon fontosak idén nyáron" - idézi a közlemény Kemecsi Lajos főigazgatót, aki szerint a múzeum fesztiváljelenléte a közönséggel való találkozás nem megszokott formája.


"A Néprajzi Múzeum üzenetei ilyenkor koncentráltabban, sűrűbb formában adhatók át egy új befogadói szituációban" - hangsúlyozta az intézmény vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!