Életstílus

2017.03.02. 15:49

12 ezer fontért vett valaki egy kiszáradt penészmintát

De nem akármilyet.

Majdnem 12 ezer fontért kelt el a kiszáradt, majdnem 90 éves penészminta, amelyből Alexander Fleming kivonta a penicillint.


A szerda esti licit győztesének nevét nem hozta nyilvánosságra a Bonhamís aukciósház, amely 11 875 fontért (4,2 millió forintért) értékesítette a mintát londoni árverésén.


A penészt Fleming unokahúga őrizte egy kerek üvegcsében, melyre a tudós írta rá: "A penész, melyből a penicillin származik".

A felirat azonban valószínűleg túloz, a skót születésű orvos több tucat hasonló emléket készíthetett az eredeti gombatenyészetből.

Ezekből a mintákból, mint afféle szent ereklyéből előkelőségeknek és a tudományos világ tekintélyeinek küldött, kapott a penészből XII. Piusz pápa, Winston Churchill és Marlene Dietrich, sőt volt, akinek többet is küldött, például II. Erzsébet férjének, Fülöp hercegnek

- mondta Matthew Haley, a Bonhamís könyv- és kéziratszakértője.


Mielőtt Fleming 1928-ban felfedezte a penicillint, a tüdőgyulladás és más bakteriális fertőzések szinte halálos ítéletet jelentettek.

Csodagyógyszernek hívták, amikor elkezdték használni, új korszak kezdődött vele az orvostudományban, az életmentés ideje

- magyarázta Kevin Brown, az Alexander Fleming labormúzeum levéltárosa.


A felfedezés valamennyire a véletlenen is múlt. Az orvos otthonról a laborba visszatérve azt vette észre, hogy a Petri-csészéjének baktériumtenyészete egy területen nem szaporodott, ott, ahol kékeszöld penész szennyezte az edényt. Később tiszta tenyészetet hozott létre a penészből, hogy bizonyítsa, a Penicillium notatum elpusztítja a baktériumokat.


Az Oxfordi Egyetem tudósai továbbfejlesztették a penicillint, 1945-ben Fleminggel megosztva Ernst Boris Chain és Howard Walter Florey is Nobel-díjat kaptak az életmentő felfedezésért. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!