Életstílus

2016.10.11. 17:24

Súlyos egészségi problémákkal küzdenek az egyéves mikrokefáliás babák

Súlyos egészségi problémákkal, egyebek között nyelési nehézségekkel, epilepsziás rohamokkal, látási- és hallási zavarokkal küzdenek az immár egyéves mikrokefáliás babák, akik édesanyjuk terhesség alatti zikafertőzése miatt születtek kórosan kis fejjel.

A problémák olyan sajátságosak, hogy az orvosok immár veleszületett zika-szindrómának nevezik a tünetegyüttest.


"Rengeteg rohammal van dolgunk. És most már egyre több problémájuk van az evéssel is, ami azt jelenti, hogy a babák nagy részénél etetőcsövet kezdtünk használni" - mondta Vanessa Van der Linden gyermekneurológus az északkelet-brazíliai Reciféből, aki egyike volt azon első orvosoknak, akik kapcsolatot sejtettek a zikavírus és a mikrokefália között, amit azóta több tanulmány is megerősített.

 

Súlyos egészségi problémákkal küzdenek az egyéves mikrokefáliás babák


A Van der Linden és csapata által kezelt mikrokefáliás babák 7 százaléka végtag-deformitással jött világra, ezt korábban nem hozták összefüggésbe a kóros kisfejűséggel. A helyzetet tovább nehezíti, hogy vannak babák, akik normális fejmérettel születtek, ám hónapokkal később leállt a fejnövekedésük.


Azoknál a csecsemőknél, akik magzati korban ugyan megfertőződöttek, de nem alakult ki náluk kisfejűség, mostanra különböző problémák jelentkeztek. Van der Linden egyik páciense például egyre nehezebben mozgatja a bal kezét.


A mikrokefáliás újszülöttek szokatlanul kis koponyával jönnek világra, ez később akadályozza mentális fejlődésüket. Brazíliában 2001 mikrokefáliás esetet és egyéb agyi rendellenességet regisztráltak tavaly. Eddig mindössze 343 esetben erősítették meg a tesztek, hogy valóban a zikavírus okozta a kisfejűséget, de a helyi egészségügyi minisztérium szerint valószínűleg a többi esetben is a vírus a felelős.


Némi reményre adhat okot azonban, hogy a zika-szindrómás babák egy részénél fejlődés is megfigyelhető. A 11 hónapos Joao Miguel Silva Nunes például nemrég feltolta magát a járókájában és játszott az édesanyjával. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!