2015.06.15. 15:05
Pisztrángozni vitte kisfiát Novodomszky Éva
A konyhában is olasz-magyar család vagyunk - árulta el a csinos műsorvezető.
[namelink name="Novodomszky Éva"] nem bízza a véletlenre, hogy kisebbik fia, Marco megszeresse a folyók, tavak és tengerek gyümölcseit. Legutóbb pisztrángozni vitte a négy és fél éves kisfiút, hiszen édesapjának is ez a kedvenc hala.
A konyhában is olasz-magyar családként élik napjaikat Novodmszky Éváék, a műsorvezető szerint ugyanis fontos, hogy gyermekei megismerjék mindkét ország gasztronómiáját.
- Komolyan vesszük, hogy mi egy magyar-olasz család vagyunk, a férjem olaszul beszél a fiúkkal, én pedig magyarul. Természetesen a magyar egy kicsit egyszerűbben megy nekik, hiszen itt élnek, de a nyári vakáció alatt az olasz nagymamánál gyorsan behozzák a lemaradást – mesélte a csinos műsorvezető. - Ugyanez az elv érvényesül a konyhában is, fontos, hogy a gyerekek megismerjék mindkét ország gasztronómiáját. Salvo szicíliai, egy igazi tengeri ember, így remekül készíti el otthon a tonhal tatárt, a tengeri süllőt, a lazacot. Szarvasi, Körös-menti lányként a hazai halak elkészítése az én feladatom – magyarázta Novodomszky Éva. - Egyszer elvittem a férjem Lillafüredre, ott megkóstolta a magyar pisztrángot, azóta is ódákat zeng róla és kérdezi, hogy mikor eszünk újra ilyen fogást – mesélte tovább a Család-barát műsorvezetője, aki most az örökmozgó Marcóval is megismertette ezt az egyszerű, de nagyszerű ételt.
- A hal finom, könnyű és teli van fontos tápanyagokkal, így gyakori vacsora nálunk. Általában filézve veszem a húst, hogy ne kelljen vele sokat bajlódni – magyarázta a televíziós műsorvezető. - Marco a pisztránggal még csak most ismerkedik, de úgy látom, hogy jól ellesznek egymással. Kettőjük közül a 10 éves Cristiano a nyugodtabb, higgadtabb, Marco inkább édesapja hevesebb vérmérsékletét örökölte, de a jó falatok kérdésében mindenki azonos állásponton van – mondta Éva, aki a protokollnak megfelelően halkéssel és halvillával fejtette le a pisztrángról a húst. Ezt még Marcótól senki sem várja el: pontosan elég, ha jó étvággyal elfogyasztja a halat.
Így kell halat enni!
A halevéshez nem kell kés, hanem villával és kenyérdarabkával szabadítjuk meg az esetleges szálkáktól is. Lehetséges két villával is elvégezni ezt a műveletet, ha biztosak vagyunk azok használatában. A szálkát nem szabad a szájból kézzel vagy fogpiszkálóval távolítani el – egy 1894-es kultúrtörténeti könyvből származnak ezek a sorok (A nagyvilági hölgy). Akkoriban meglehetősen macerás volt a halevés, ma már természetesen evőeszközzel, halkéssel és halvillával fogyasztjuk a halat.
- Az étteremben az egészben elkészített halat tálalás előtt kifilézi a felszolgáló. Ha a mi tányérunkon van egészben a hal, akkor a halkést és halvillát használva előbb levágjuk a fejét, majd a farki részt. A gerincoszlopnál végigvágjuk és kiemeljük a gerincet a csontocskákkal. Ha szeletben készül a hal, akkor még felszeletelés előtt nagyon sűrűn be kell irdalnia a szakácsnak, ezzel apróra tördelve a szálkákat. A halat ezután egy villával esszük meg. A halkést, ami eleve életlen és lapos, ne használjuk vágásra, mert a hal húsa omlós, puha és villával remekül darabokra lehet húzni. Ha bundázott (rántott) halat eszünk, a halkést használhatjuk a panír megpattintására, de a halat már ne vágjuk vele! – magyarázta [namelink name="Görög Ibolya"], protokoll szakértő.
Így kell helyesen halat enni.
Ha mégis halszálka kerül a szánkba, azt minél kevesebb feltűnéssel vegyük ki. Görög Ibolya szerint jó módszer, ha a fejünket lehajtjuk, a szalvétát az asztal széléig emeljük és a nyelvvel addig mozgatjuk a szálkát, míg az ajakig ki nem ér.
- A szánkba ugyanis nem illik belenyúlni, de az ajkunkról leemelhetjük és letehetjük a tányérunk szélére. Vigyázat, a kisujjunkat szorosan a gyűrűsujj mellé kell szorítani! – figyelmeztetett a szakértők, aki azt is kiemelte: a Balaton partján egészben, lisztpanírban ropogósra sütött keszeget állva, papírtálcán, friss kenyérrel, kovászos uborkával kézzel együk, így a legfinomabb!