Életstílus

2014.11.07. 15:55

Transzneműek javára döntött a maláj legfelsőbb bíróság

A bíróság döntését az emberi jogok szempontjából történelminek nevezte a három férfi ügyvédje.

Három muzulmán transzszexuális javára döntött a legfelsőbb bíróság Malajziában pénteken, miután fellebbeztek egy korábbi végzés ellen, amely megtiltotta, hogy női ruhát hordjanak. A bíróság döntését az emberi jogok szempontjából történelminek nevezte a három férfi ügyvédje.

A három bíróból álló testület arra a döntésre jutott, hogy az összes malajziai tagállamban hatályos iszlám vallási törvény, a saría nem alkalmazható a három férfire. Az ítélet szerint az érvényes helyi előírások diszkriminatívak, ugyanis - miközben tiltják a homoszexualitást - nem veszik figyelembe a nemi identitással kapcsolatos problémákat.

Az élet valamennyi területére kiterjedő vallási kód tiltja az ellenkező nem ruháinak viselését, amit Malajziában szigorúan be is próbálnak tartatni.
Az egyik bíró úgy fogalmazott, hogy az erkölcsi viselkedést is szabályozó saría a HIV vírus terjedését terjesztő homoszexuális és leszbikus tevékenységek megfékezésre irányul, a jelen esetnek viszont "semmi köze sincs a homoszexualitáshoz", hanem egészségügyi problémákkal rendelkező muzulmán férfiakról van szó. A három férfinak ugyanis orvosok igazolták, hogy nemi identitászavarban szenvednek.

Korábban egy elsőfokú bíróság azt az ítéletet hozta, hogy a három férfi köteles az iszlám törvényeket követni, mivel muzulmánnak születtek.
A férfiak ügyvédje szerint történelmi ítélet született, amelynek precedensteremtő értéke van.

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint Malajzia a világ egyik legrosszabb országa a transzszexuális emberek szempontjából, mert ott folyamatos zaklatásnak, szexuális bántalmazásnak és letartóztatásoknak vannak kitéve.

Címkék#Lilla
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában