Égi szörnyek

2022.09.06. 14:00

Száznál is több sárkány emelkedett a magasba Szentkirályszabadján

A rendezvényt 25. alkalommal szervezte meg a Szentkirályszabadja Baráti Kör Egyesület.

A rendezvényen száznál is több sárkány emelkedett a magasba

Fotó: Penovác Károly

A program iránt évről évre nő az érdeklődés, a szervezésben és a lebonyolításban pedig az egyesület tagjai mellett részt vesz a falu apraja-nagyja – mondta el Sikosné Szücs Marianna, a programot szervező egyesület elnöke. 

A rendezvényre a hazai sárkányeresztő társaság tagjai és külföldi professzionális reptetők érkeztek Csehországból. 

A sárkányépítők kreativitását dicséri, hogy idén is több különleges mintájú-formájú, színű és stílusú sárkányt hoztak szállni, többek között egy úgynevezett sárkányvonatot, egy hatalmas polipot – amely egy másik sárkány segítségével emelkedett a levegőbe –, egy Rubik-kockát mintázót és a magyar trikolór színeiben pompázót is. 

Idén már 25. alkalommal szervezte meg a Szentkirályszabadja Baráti Kör Egyesület a Sárkányok napját
Fotós: Penovác Károly / Forrás: PK Veszprém

 

A sárkányok reptetéséhez természetesen jól jött az a légmozgás, ami jellemezte a szombati napot, a nagyobbak harminc–hatvan méteres magasságban lebegtek az égen. Ennek kapcsán Sikos Péter egyesületi tag elmondta, a magasabb légrétegekben némileg erősebb, de stabilabb és egyenletesebb a szél, mint a földfelszínen. 

Hazai sárkányeresztő és csehországi professzionális reptetők is érkeztek. Fotó: Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló
Fotós: Penovác Károly / Forrás: PK Veszprém

A programon idén is nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy a gyermekeket megismertessék a reptetés technikájával és a papírsárkányok készítésével. A gyerekek különböző színekkel és mintákkal díszítették a sárkányokat, a nap során többféle, például lyukas közepű és úgynevezett madársárkány is készült. A reptetésben pedig Sikos Péter volt a lurkók segítségére. 

Nem mindennapi látvány tárult a közönség elé
Fotós: Penovác Károly / Forrás: PK Veszprém

A papírsárkányoknak szépségversenyt is tartottak, a gyerekeket korosztályok szerint díjazták, és mindenkit jutalmaztak. A rendezvény kísérőprogramjaként koncert is szórakoztatta az érdeklődőket, a gyerekeket mini pónilovak húzta fogattal vitték körbe a mezőn, de ugrálóvár és biliárdfoci is várta a látogatókat, valamint különböző gépsárkányokat – veterán motorokat és traktorokat – is meg lehetett tekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!