Járvány

2020.07.29. 14:07

Szigorú korlátozások közepette vette kezdetét a mekkai zarándoklat

A szaúdi kormány csaknem száz éve először megtiltotta a muszlimoknak a zarándoklat miatti beutazást, a többnapos szertartáson csak a királyságban élők egy kis csoportja, alig ezren vehetnek részt.

A picture obtained from the Saudi ministry of media on July 29, 2020 shows pilgrims around the Kaaba, Islams holiest shrine, at the centre of the Grand Mosque in the holy city of Mecca, at the start of the annual Muslim Hajj pilgrimage. - Saudi Arabia began on July 29 hosting the annual hajj pilgrimage, dramatically downscaled due to the coronavirus pandemic that has barred millions of international pilgrims for the first time in modern history. (Photo by - / Saudi Ministry of Media / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HANDOUT / SAUDI MINISTRY OF MEDIA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: "AFP PHOTO / HANDOUT / SAUDI MINISTRY OF MEDIA

Fotó: -

Megkezdődött szerdán a muszlim hívők mekkai zarándoklata (háddzs) Szaúd-Arábiában, a többnapos szertartáson csak a királyságban élők egy kis csoportja vehet részt, a koronavírus-járvány elleni harc miatt pedig több korlátozás vár rájuk.

Egyebek közt kötelezővé tették a szájmaszk viselését, és a zarándokok speciális karszalagot kapnak, amely – a negatív teszt után – rögzíti a hollétüket, illetve a zarándoklat megkezdése előtt és az ünnep befejeztével karantént ír elő.

A szaúdi kormány, csaknem száz éve először megtiltotta a muszlimoknak a zarándoklat miatti beutazást, helyette alig ezren kaptak lehetőséget a háddzsra
Fotó: STR / AFP

A közösségi ima és étkezés helyett idén húszfős csoportokra bontják az embereket, akik később előrecsomagolt ételeket fogyaszthatnak a hotelszobáikban.

Változtatást vezettek be a zarándoklat harmadik napjával kapcsolatos, „az ördög megkövezésének” nevezett rituáléja esetében is. A legenda szerint a Mekka melletti Mína völgyében háromszor jelent meg az ördög, előbb Ábrahám prófétát, majd feleségét, végül fiát kísértette meg, de ők megvetésük jeleként hét kavicsot vetettek rá. Idén az eldobandó kavicsokat is sterilizálják és becsomagolják.

Az ilyenkor szokásos, a test köré tekert, ihrámnak nevezett fehér, varrás nélküli lepedő idén nanotechnológiával előállított ezüstrészecskéket tartalmaz, mert az a szaúdi hatóságok szerint segít csökkenteni a fertőzésveszélyt.

A királyság nem engedélyezi a nemzetközi sajtó jelenlétét sem, viszont a szaúdi média élőben fogja közvetíteni a Kába-kőnek is otthont adó mekkai nagymecsetben tartandó imát és a Kába körbejárását (taváf).

Az előírás szerint csak 20 és 50 közötti, alapbetegséggel nem rendelkező muszlimok kerülhettek a zarándokok közé
Fotó: AFP

A járványügyi korlátozások miatt a szaúdi kormány, csaknem száz éve először megtiltotta a muszlimoknak a zarándoklat miatti beutazást, helyette alig ezren kaptak lehetőséget a háddzsra. A kiválasztottak kétharmada a királyságban tartózkodási engedéllyel élő külföldi muszlim, egyharmaduk pedig a szaúdi biztonsági erők és az egészségügyi dolgozók soraiból kerül ki.

Az előírás szerint csak 20 és 50 közötti, alapbetegséggel nem rendelkező muszlimok kerülhettek a zarándokok közé.

A nemzetközi légi járatok továbbra sem közlekednek Szaúd-Arábiába, illetve onnan. Évente mintegy két és fél millió zarándok érkezik Mekkába, az iszlám legszentebb helyére. A zarándoklat – arabul háddzs – az iszlám öt pillérének egyike, amelyet lehetőségeihez mérten minden hívőnek teljesítenie kell egyszer életében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!