Édes élet

2016.08.04. 16:19

Leszerepeltek a klasszikus torták

Amikor a Dobostortából az első falatot ízleltük, óriási csalódást éreztünk: a sütemény tésztája több mint száraz volt.

Itt a nyár, a vakáció ideje! Ezért az Édes élet kritikusai nem csupán megyei, hanem távolabbi cukrászdákat is próbára tesznek. Ezúttal Székesfehérvár egyik ismert cukrászdájába, a Damniczkibe vezetett utunk.

"Kényszervállalkozásként indult a cukrászat. Szüleim arra alapoztak, hogy itt a gyerek, majd ő csinálja - szóval a mélyvízbe dobott a család. Épphogy befejeztem az iskolát. Az első fél évben még nem is volt kész az üzlet, csak vásároltuk a süteményeket, mert nem volt hol készítsük. Először a cukrász, majd a fagylaltműhely készült el, 1998-ban a belvárosi kis üzletünket is megnyitottuk, majd a termelő bővítésére került sor. Próbálok kicsit másképp gondolkodni, mint a konkurencia. Követem a divatos trendeket, igaz nem mindenáron, sokszor visszanyúlok a régi receptekhez, változtatunk rajtuk, korszerűsítünk. Talán jobb szó az újraértelmezzük” – olvasható a világhálón a cukrászda vezetőjének, Damniczki Balázsnak a bemutatkozása.

A cukrászműhely két rangos elismerést nyert el az elmúlt években. 2014-ben ők alkották meg augusztus 20-ra Magyarország tortáját, a Somlói revolúciót. Egy esztendővel korábban "Az év fagylaltja” kitüntető címet söpörték be vörösboros málna kreációjukkal. A Damniczkinek két üzlete van Székesfehérváron: mi az Új csóri úton található cukrászdába látogattunk el.

Tekintettel arra, hogy Magyarország tortái közül a Somlói revolúciót az egyik legfinomabb süteménynek tartjuk, vártuk a székesfehérvári kóstolást. Két klasszikus süteményt, a 19. század végétől napjainkig népszerű Dobostortát és puncsszeletet, illetve a sok-sok különleges ízű fagylalt közül a tökmagot választottuk.

Amikor a Dobostortából az első falatot ízleltük, óriási csalódást éreztünk: a sütemény tésztája több mint száraz volt. Döbbenten állapítottuk meg: ilyen fáradt tésztájú süteményt képesek voltak a pultban hagyni, majd a vendég tányérjára tenni! A krém hiába kapott kakaót tisztességesen, a Dobostorta védjegyének számító karamellizált cukormáz hiába volt roppanós, a száraz tésztát nem tudták felejteni.

A puncsszelet szintén nem nyűgözött le bennünket. Ennek a tortának a tésztája egy fokkal frissebbnek bizonyult. A belső töltelék ugyanakkor nem volt több, mint vörösre színezett piskóta. Pedig a puncsszelet lelkét adó masszából sok mindent lehet varázsolni. A masszába célszerű kis házi málnaszörpöt vagy meggybefőtt levét önteni, citromlét csepegtetni, a citrom héját belereszelni.

További képeket ide kattintva nézhetnek meg!

Mi nem éreztük ezeket a gyümölcsös, üde nyári ízeket a süteményen. Köztünk szólva még élelmiszeripari rumaromát sem – bár ezt kicsit sem bánjuk. A hatdekás tökmag ízű fagyi gombóc próbálta menteni a menthetőt enyhén semleges, egyedi ízével, de a két klasszikus tortaszeletre nincs bocsánat. Az édességekért és egy presszókávéért 1420 forintot fizettünk.

Konyha: száraz tésztájú Dobostorta, unalmas "vörös töltelékű" puncsszelet, finom tökmag ízű fagylalt, 4
Minden egyéb (felszolgálás, berendezés, miliő): korrekt felszolgálás, vízfoltos pohár, ragadó asztal, 5


(Tapasztalatainkat egyszeri látogatás alapján tesszük közzé, a süteményeket és a cukrászdát 0-10 pontig osztályozzuk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!