Édes élet

2016.07.07. 14:45

Trüffel- és moussecsoda a Bergmanntól Balatonfüreden

Itt a nyár, a vakáció ideje! Ezért az Édes élet kritikusai nem csupán megyei, hanem távolabbi cukrászdákat is próbára tesznek. Ezúttal Balatonfüred egyik legismertebb cukrászdájába, a Bergmannba vezetett utunk.

A Balaton egyik legszebb városának szívében, a 71-es főútról autóval kanyarodunk be a patinás cukrászdinasztia balatonfüredi központjába. Mint ismert, az első Bergmann Cukrászdát 1939-ben Győrben nyitották. A család két balatonfüredi cukrászdája a kilencvenes években nyílt. Tavaly tavasszal tettük próbára a győri Bergmannt. Bár a legendás francia krémes több mint finom volt, összességében azt a következtetést vontuk le, hogy a múlt sikereiből, dicsfényéből az idő végezetéig nem lehet megélni a kisalföldi megyeszékhelyen.

Miután nyári villámok közepette szó szerint "bemenekülünk" a füredi Bergmannba, úgy érezzük, hogy ez egészen más kávéház. Mind a sütemények (levendulás mogyorótorta), mind a fagylaltok (forralt bor-fagyi) között számos ötletes újdonságra figyelünk fel, miközben a klasszikus Bergmann-termékek (francia krémes, pogácsa) szintén szépen sorakoznak a pultban. Választásunk az extra light mogyorós-csokoládés roládra, a trüffel és ananászos-csokoládé tortára esett. Az édességekhez tisztán fekete presszó és tejes kávét kértünk kísérőnek.

Az ananászos csokitorta igazi műremek. Képzeljenek el egy szelet tortát, melyben habkönnyű csokoládé és vaníliás ananász mousse dominál. A sütemény talpát vékony csokoládés piskótaréteg adja, míg közepén szintén leheletnyi piskóta választja el egymástól a két mousse-t. A gyümölcsös mousse-ba ananászdarabok szintén kerültek. A trüffel torta hasonlóan klassz, igazi csokibomba! A csokikrém kifogástalan, a vékony piskóta friss, üde.

További képeket a süteményekről ide kattintva tekinthetnek meg!

A három sütemény közül az extra light mogyorós-csokoládés rólad a leggyengébb láncszem. Az íze nem olyan karakteres, mint a másik két süteményé. Ráadásul úgy érezzük, hogy nyírfacukor van a süteményben. Csendben jegyezzük meg: a nyírfacukorban viszonylag sok kalória van és ez némileg ellentmond az extra light jelzőnek.

A Bergmann kávékeverékei ugyanakkor hibátlanok. Ha valaki szereti az igazi feketét, próbálja ki a presszókávéjukat. A tejes kávé olyan, mint ahogy a nagykönyvben megírták. Sok tejjel, a tetején tejhabbal érkezik asztalunkhoz. A saját logós csészék és tányérok hangulatosak. A kávéhoz jár kis szóda. Nagyon helyesen, mert a kávék élvezete előtt érdemes öblögetni a szájat. A három szelet süteményért és a két kávéért 3325 forintot fizettünk.

Konyha: két szelet szuper sütemény Győr leghíresebb cukrászdinasztiájától Balatonfüreden, 9
Minden egyéb (felszolgálás, berendezés, miliő): patinás, klasszikus belső tér, kicsit flegma felszolgálás, 6


(Tapasztalatainkat egyszeri látogatás alapján tesszük közzé, a süteményeket és a cukrászdát 0-10 pontig osztályozzuk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!