Édes élet

2016.04.14. 12:39

Pannonhalmi karamelltorta Kossuth városában

Dobos tortára, Csoki Rudira és a tavalyi év ország tortájára, a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltortára esett a választásunk Debrecenben.

Jön a jó idő, a kirándulások ideje! Ezért az Édes élet kritikusai nem csupán megyei, távolabbi cukrászdákat is próbára tesznek. Elsőként Debrecen csodás központjába, a Kossuth térre vezetett utunk.

Ha szembenézünk a Református Nagytemplommal, rögtön a történelem szelét érzi az ember. Itt ülésezett 1849-ben a dicsőséges tavaszi hadjárat idején az országgyűlés, itt mondta ki Kossuth a Habsburg-ház trónfosztását, államférfink széke a mai napig látható a templomban. A közeli Kossuth-szobortól alig pár száz méterre található a Gara cukrászda.

"Már kisfiúként rabul ejtett az édességek világa, a frissen sült sütemények illata. Gyermekkoromban sajnos ritkán jutottunk desszerthez, ám édességszeretetem nem ismert határokat. Elhatároztam: cukrász leszek. (...) Eltelt több mint 55 év, a saját cukrászdámban készítem a süteményeket - ma is ugyanolyan szeretettel, mint az első napon" - olvasható a cukrászdát alapító Gara Gyula köszöntőjében a hivatalos honlapon. Az üzlet 1988-ban nyitotta meg kapuit Debrecen szívében.

Az elegáns cukrászda hűtőpultját elnézve a bőség zavarával küzdünk. A "kevesebb több" elve alapján jobban szeretjük a kisebb választékot... A pultban álló felszolgálók viselkedése kifogástalan, az itthon kapható egyik legjobb minőségű olasz kávéból barista főzi a feketét. Rögtön kedvet kapunk egy presszó és egy tejes kávéra.

A sok-sok sütemény közül Dobos tortára, Csoki Rudira és a tavalyi év ország tortájára, a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltortára esett a választásunk. A Dobos torta piskótája kifogástalan, a cukormáz ropogós a tetején. A legnagyobb előnye mégis, hogy a krémen alig-alig érezni a vaj ízét. Úgy érezzük, mintha a kakaó mellé igazi csokoládét tettek volna a krémbe. Az eredmény magáért beszél! A Csoki Rudi ötletes sütemény. A korrekt csokibevonó keksztekercs alapot rejt. Utóbbi íze a minőségi kakaónak köszönhetően karakteres, intenzív. A Csoki Rudi soha nem lesz az ínyencek kedvence, annál inkább a gyerekeké.

Kicsit hazabeszélve, fájó szívvel írjuk, hogy a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta a három sütemény közül a leggyengébb láncszem. A tavalyi ország tortája akkor igazán finom, ha az ízek jól összeérnek a süteményben. Ha sem a sárgabarackkrém, sem a karamellmousse nem tolakodó és nem nyomja el a másik ízét. A könnyebb karamellkrém mindent vinni akar, a torta rétegeinek arányát érdemes volna átgondolni.

Íme, a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta - további képeket a süteményekről ide kattintva tekinthetnek meg!

Összességében ajánljuk a cívisváros népszerű cukrászdáját, nem csalódnak majd Olvasóink. A három süteményért, két kávéért 1880 forintot fizettünk.

Konyha: igényes sütemények, minőségi olasz kávé, 7
Minden egyéb (fel- és kiszolgálás, berendezés, miliő): hangulatos belső tér, kedves felszolgálás, 8

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!