Sikeres fellövés

2023.08.26. 11:20

Négy űrhajós indult a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX űrhajójával

Az űrkapszula, amelyben az asztronauták utaznak, vasárnap éri el a Föld körüli pályán keringő űrállomást.

MW

Fellövik a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat Crew Dragon személyszállító ûrhajóját egy Falcon 9-es hordozórakétával összekapcsolva a Cape Canaveral-i Kennedy Ûrközpontból 2023. augusztus 26-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Cristobal Herrera

Négy ország négy űrhajósa indult el szombaton a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a SpaceX űrhajójával.

Az űrkapszula, amelyben az asztronauták utaznak, vasárnap éri el a Föld körüli pályán keringő űrállomást. A négy űrhajós - a NASA asztronautája mellett egy dán, egy japán és egy orosz - az űrállomáson március óta tartózkodókat váltja.

Az űrhajó parancsnoka Jasmin Moghbeli, az amerikai haditengerészet pilótája, akinek ez az első űrutazása, elmondta, hogy a legénység összetétele jól demonstrálja, "mit tudunk csinálni, ha harmonikusan együtt dolgozunk".

A nemzetközi együttműködés fontosságát hangsúlyozta az űrhajó indulása előtt Josef Aschbacher, az Európai Űrügynökség (ESA) igazgatója is.

MOGENSEN, Andreas
A Crew-7 küldetés tagjai: Konsztantyin Boriszov orosz, Andreas Mogensen dán, Jasmin Moghbeli amerikai és Furukava Szatosi japán ûrhajós (b-j) a floridai Cape Canaveral-i Kennedy Ûrközpontban 2023. augusztus 26-án
Fotó: Cristobal Herrera / Forrás: MTI/EPA

A hathónapos küldetés tagjai között van a dán Andreas Morgensen, az ESA űrhajósa, valamint a japán Furukava Szatosi és az orosz Konsztantyin Boriszov is.

A mérnöki végzettségű Morgensen, aki korábban olajfúró tornyokon dolgozott a nyugat-afrikai partoknál, elmondta, hogy valószínűleg részben e miatt választották őt az első dán űrhajósnak, mivel a jövőben az űrben is szükség lehet ilyen irányú tapasztalatra.

Furukava korábban sebész volt, neki is ez lesz a második küldetése az űrállomáson, akárcsak Morgensennek.

Boriszov üzleti tanulmányai után a mérnöki tanulmányok felé fordult. Búváriskolája van Moszkvában, és bíróként dolgozik a palack nélküli merülés sportágban.

Az űrhajó indítását korábban egy nappal elhalasztották, hogy újból ellenőrizhessék az űrkapszula létfenntartó rendszerét.

Szeptember közepén Kazahsztánból indul a Nemzetközi Űrállomásra további legénység: a NASA egy asztronautája és két orosz űrhajós.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!