Almás ötlet

2021.09.10. 18:00

Visszavonulót fújt az Apple a gyermekvédelmi újításával

A közvélemény hevesen reagált az ötletekre, ezért több hónappal elhalasztotta az Apple az új operációs rendszerében esedékes gyermekvédelmi újításait.

Fotós: AFP

Ideiglenesen felfüggeszti az új gyermekvédelmi intézkedéseinek bevezetését az almás gyártó. Az Apple weboldalán olvasható, szeptember 3-i információk szerint az ügyfelek, kutatók és érdekvédelmi csoportok visszajelzései miatt a cég több hónappal elhalasztja az újítások bevezetését, figyelmeztet a G Data.

A cég rövid nyilatkozata szerint az időt arra használják, hogy további információt gyűjtsenek, és fejlesszék a funkciókat, mielőtt a széles közönség is használhatná a gyermekvédelmi intézkedéseket. Hogy pontosan mennyi idővel tolja el az Apple az új funkciók bevezetését, és

hogy milyen információkat keresnek, azt nem tudni.

A G Data blogján is megírták augusztus közepén, hogy az iOS 15. verziójában szkennelnék a képeket, miközben azokat az iCloud Photos-ba feltöltenék a felhasználók. A kiskorú szexuális tartalmakat letiltanák, és jelentenék az esetet a hatóságoknak. A Siri asszisztenst és a keresőfunkciót is tervezték frissíteni, hogy azok figyelmeztessék a felhasználókat, hogy a kiskorú szexuális tartalmakra történő keresés veszélyes és problémás.

A technológia bírálói azzal érveltek, hogy az nemcsak a gyermekpornográf tartalmakat blokkolhatja, hanem kis változtatással akár a politikai üzeneteket is.

Edward Snowden egyenesen arról írt, hogy az Apple egy tömeges megfigyelési eszközt készít elő.

Az újítások a gyártó akarata szerint egyfajta kompromisszumként működtek volna, mellyel egyrészt tiszteletben tartották volna a felhasználók magánéletét, de közben segítik a hatóságokat a terroristák és a szexuális bűnözők felderítésében. Segítségével a bűnözői réteget megakadályoznák abban, hogy eltűnjenek a technológia mögött, miközben a mezei felhasználók adatait és jogait tiszteletben tartják.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!